Kritik mot Bildt krävs när M agerar mot Bali

Ledare Artikeln publicerades

Så kom dagen som många väntat på. Dagen då Hanif Balis agerande på sociala medier skulle nå ända upp till partiledningen i Moderaterna. Vetskapen om hur han skriver och hetsar på Twitter kan väl knappast ha undgått någon.

Det hela eskalerade för flera år sedan men det är först nu det hela har fått konsekvenser. Hanif Bali tvingas bort från sina uppdrag i arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden.

Vad är det som gör att Moderaterna väljer att dra till med såhär drastiska åtgärder? Vad har han skrivit som har gjort att hans parti slutligen reagerar och sätter ner foten? Inte är det för att han hetsar mot muslimer, sprider myter och felaktig information om invandrare, flirtar med vit makt-rörelsen eller hänger ut kvinnor.

Nej, sånt passerade obemärkt förbi. Det som fick bägaren att rinna över var när han skrev att Carl Bildt är ”en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin.” När självaste Bildt blir kritiserad offentligt av Bali då är måttet rågat.

Nu har han helt enkelt gått för långt. Bildt är en ikon inom Moderaterna. Att ge sig på honom är som att svära i kyrkan eller som att kritisera Olof Palme på ett sosse-möte. Det gör man bara inte.

Jag lägger ingen större vikt vid Bildts internationella åtaganden. Det som kan tyckas vara upprörande nu är att Moderaterna reagerar med kraft först när någon ur det egna ledet blir offer för Balis twittrande.

Hur kan det då komma sig att M har låtit Bali få hålla på så pass länge? Det är förmodligen för att han är populär. Han har en enorm svans som följer honom slaviskt på sociala medier. Han är skicklig skribent.

Han vet precis vilken nivå han ska lägga sig på för att få med sig skaran väljare som står någonstans mellan M och SD.

Hanif Bali är en viktig spelare för Moderaterna. Arga män på Twitter går tydligen hem. Se på USA. Frågan är hur länge det går att isolera ilskan på sociala medier.

Förr eller senare hittar ilskan ut och in i människors vardag och det är först då orden blir till handling.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.