Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Kultur och idrott hör till kärnverksamheten

Mats Johansson
Publicerad 14 april 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Coronapandemis effekter sprider sig på många sätt i samhället. Att sjukvården påverkas är ju allmänt känt. Antingen så sliter man för att kunna hantera en mycket ansträngd situation som uppenbart sker i bl.a. Stockholmsområdet eller så fokuseras arbetet på att skaffa sig bästa möjliga förberedelser för att klara utmaningen.

Det sker uppenbart i Blekinge nu eftersom vi inte har nått epidemikulmen ännu.

Annons

En annan effekt är de omfattande effekterna på näringslivets olika delar. Ännu är det mest varsel och korttidspermitteringar som är de kända effekterna. Men det är ingen vågad gissning att vi snart kommer att får se ännu mer dramatiska effekter som t.ex. omfattande konkursansökningar. Vad som blir de mera långsiktiga effekterna fört näringslivet är just nu mest skrivet i stjärnorna.

Ytterligare effekter finns det tomhet som nu många upplever när både kulturlivet och idrottsverksamheten i långa stycken förändras.

Båda drabbas hårt av de nödvändiga beslut som är gjorda för att begränsa spridningen och stänga ner alla publika arrangemang. Visserligen kan man mycket väl utöva idrott fortfarande. Det finns vissa sporter som passar bättre än andra.

En som passar bra i Corona-tider är golfen. Den går att utöva hyggligt smittsäkert, det sker utomhus utan kroppskontakt men samtidigt så är det fysisk aktivitet och social samvaro.

Det som helt försvunnit helt är de stora idrott- och kulturarrangemangen. Och frånvaro av detta visar tydligt vilken stor roll det spelar för många av oss. Det visas inte minst tydligt när man studerar tv-tablån där all liveidrott och livekultur har försvunnit. Vi är nog rätt många som inser vilken roll sporten och kulturen spelar i våra liv.

Det finns dom som ifrågasätter om det är en kärnuppgift för samhället att stödja kultur- och idrottsverksamhet. De borde se sig runt i dessa tider. Det borde bli tydligt för alla att det blir ett fattigare samhälle när kultur och idrott sätts på paus.

Annons
Annons
Annons
Annons