GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lägre skatt för vanligt folk

Pandemins dödstal (hittills 14 173) är förfärande för alla medborgare. Inte minst har bristerna i äldreomsorgen blivit uppenbara. Dagligen kommer berättelser från sjukvården att sjuksköterskor är nära att gå in i väggen.
LO-ordförande Susanna Gideonsson har presenterat förslag på en skattereform som gynnar vanligt folk.Foto: Anders Wiklund / TT
LO-ordförande Susanna Gideonsson har presenterat förslag på en skattereform som gynnar vanligt folk.Foto: Anders Wiklund / TT
Foto: Anders Wiklund/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Regioner kan samtidigt inte utlova semesteruttag i sommar som ger fullständig vila och återhämtning för den slutkörda personalen.

I media berättar sjuksköterskor att de säger upp sig. Sju procent eller cirka 5 700 sjuksköterskor överväger att säga upp sig och lämna vården helt, varnar Vårdförbundet som organiserar landets sjuksköterskor.

Det räcker inte med tack och hyllningar för att värdesätta vårdpersonalens arbetsinsatser under pandemin. Det krävs fler händer, högre löner och bättre arbetsvillkor. Det förväntar sig svenska folket att politikerna skall leverera. Vår gemensamma välfärd kräver stopp för fortsatt underfinansierad vård och omsorg.

Det är inte omfattande skattesänkningar som kan lösa krisen. Så kallade dynamiska effekter är rena fantasier för att bygga en stark generell välfärd. Bristerna i äldreomsorgen kan ingen ha missat. Fackförbundet Kommunal har rapporterat om den bistra verkligheten under året som gått.

Senast publicerades ett radioreportage om vårdbiträdet Stine Christophersen som slog larm om brister i coronasäkerheten på ett av Attendos äldreboenden i Stockholm. Hon stämplades som illojal av sin arbetsgivare som gav henne en erinran. Skandalen ledde senare till att koncernchefen i Attendo, Martin Tivéus fick be Stine om en offentlig ursäkt. Det var ett exempel på krishantering.

Tiveus pudlande hade naturligtvis inte skett om inte media (Sveriges Radio) berättat om skandalen mot visselblåsaren Stine. Det finns sannolikt fler skandaler i äldreomsorgen som ännu inte avslöjats. Det är oerhört viktigt att vårdpersonalen ska varna för usel vård utan att riskerar varningar och hot om uppsägningar. Visselblåsare är folkets bästa vänner. Det är inte vinstjagande vårdbolag.

Vårdskandalerna har avslöjat bristerna i välfärden under många år. Det är fackföreningarna som är bäst skickade att berätta om bristerna. Inte politiker och direktörer. Fackens krav är fullt rimliga i en tid av skrämmande dödstal. Facket är inga ”kravmaskiner” som en tidigare folkpartiledare (Ola Ullsten) utpekade dem som för ett antal år sedan.

LO och dess ordförande Susanna Gideonsson presenterade i veckoslutet förslag för en ny skattereform.

Några av förslagen är att byta ut jobbskatteavdraget mot ett förvärvsavdrag för vanligt folk och höja kapitalinkomstskatten till 35 procent.

- Det är viktigt är att vi får ett skattesystem med en rimlig fördelningsprofil. En undersköterska i Bräcke och en snickare i Åsele betalar i dag ofta mer inkomstskatt än en person på Östermalm som lever på avkastningen av sin förmögenhet. Det är helt oacceptabelt, säger LO-basen Susanna Gideonsson.

LO:s skatteutspel blir ett inspel till Socialdemokraternas kongress i höst. Alltfler medborgare inser att det krävs mer pengar till välfärden. Nyliberalismens teorier om välsignelsen av sänkt skattetryck har nått vägs ände.

Läs mer