Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: 8 mars är inget att fira

Idag, den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen. Den inträffar alltid samma datum och finns till för att uppmärksamma och belysa ojämställdhet och kvinnors situation världen över.
Internationella kvinnodagen • Publicerad 7 mars 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
När alla dagar är lika mycket kvinnors som mäns kan vi börja prata om firande.
När alla dagar är lika mycket kvinnors som mäns kan vi börja prata om firande.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det är en av FN:s återkommande temadagar och instiftades för att göra skillnad. För att kunna åtgärda problem måste man först belysa problemen. Det är det den här dagen till för.

Men tyvärr verkar det inte vara allmänt känt. De senaste åren så har sociala medier svämmat över med gratulationer till kvinnor på ”våran dag”. Företag gör reklam och delar ut rabattkoder dagen till ära. Så på internationella kvinnodagen, som finns till för att vi är mindre värda än män, får vi rabatt på smink och skönhet.

Annons

Vid en första anblick kan det hela verka rätt oskyldigt. Det kan verka som att det är helt orimligt att det finns kvinnor som blir sura över att få ett grattis och en rabattkod. Eller att man verkar otacksam om ens manliga partner kommer hem med blommor. Men verkligheten är att kvinnor dör, runt om i hela världen, varje dag – just för att de är kvinnor. Då känns ett grattis rätt klent. Lite som applåderna vårdpersonalen fick under pandemin istället för fler kollegor, högre löner och rimlig arbetsmiljö.

Vi tjänar fortfarande mindre än män, får sämre vård, har sämre arbetsmiljö, ansvarar för majoriteten av hushållsarbetet, får sämre pension och tar ut fler vab- och föräldradagar. Vi projektleder hela våra familjer: packar gympapåsar, planerar matlistor, köper skor och kläder, planerar semestrar, kalas och presenter och bokar in socialt umgänge för alla i familjen. Uppepå allt det blir vi fortfarande sexuellt trakasserade, misshandlade, våldtagna och dödade av män. Våra förövare blir sällan dömda om vi mot all förmodan orkar med att anmäla.

Fira gärna hur fantastiska kvinnor är precis varje dag förutom den här. Låt den här dagen handla om det som den ska handla om. Att hylla kvinnorna i sitt liv är aldrig fel, men det borde inte heller behövas en särskild dag för just det. Det bästa du kan göra för en kvinna idag är att kolla dig själv och din omgivning och fråga dig själv hur du kan dra ditt strå till stacken. Det kan vara i din relation, på din arbetsplats eller samhället i stort. Vad kan du göra för att kvinnors situation ska förändras till det bättre?

”Den dagen vi slutar lära våra döttrar hur de ska undvika våldtäkt och istället lär våra söner att de inte ska våldta så kan vi börja prata om att fira.”
Ida Larsson

Står du och tittar på när din kvinnliga kollega får sämre lön än du, trots att ni har samma kompetens? Säger du ifrån när din kompis beter sig illa mot sin flickvän? Gör du lika mycket i hemmet och i ert liv i sin helhet, som din kvinnliga partner? Bidrar du till en giftig machokultur eller är du en aktiv motpart? Visar du pojkar att känslor är något fint och inget de ska gömma, eller ber du dem ställa sig upp och borsta av det som känns jobbigt? Lär du din dotter att killar är taskiga mot henne för att de tycker om henne? Tror du på kvinnan som äntligen vågar berätta vad hon blivit utsatt för? Vad gör du för att hjälpa henne?

Den dagen vi slutar lära våra döttrar hur de ska undvika våldtäkt och istället lär våra söner att de inte ska våldta så kan vi börja prata om att fira. När alla dagar - året om - är lika mycket kvinnors som mäns. Innan dess vill jag inte ha ditt grattis.

Ida LarssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons