GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledare: Att vända på stenar

Det finns en anekdot om en man som bodde i ett hus som låg exakt på gränsen mellan Bromölla och Sölvesborg.
Sverige • Publicerad 11 augusti 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman vänder på stenar.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman vänder på stenar.Foto: Lars Schröder/TT

En kommunal strid uppkom om i vilken kommun mannen skulle skrivas. Det lär till och med ha varit kommunala tjänstemän inne i huset för att se var han sov – tanken var att sängens placering och därmed nattvilan skulle avgöra tillhörigheten. Till slut kom någon på den lysande idén att karln själv skulle få bestämma.

Historien, som är för bra för att vara sann, kan likväl illustrera problemet som uppkommer när vi ska kategorisera folk. Det finns förvisso lika goda argument att dela in människor i olika kategorier som det finns att inte göra det.

Varje gränsdragning skapar problem. Men att inte göra gränsdragningar är också problematiskt.

Exempelvis kunde vi förr genom personnumrets fyra sista siffror avgöra personers födelseort. Mina egna ”75” gör mig exempelvis till ”Gävleborgare” för resten av mitt liv. En udda tredje siffra gör dig till man, en jämn siffra till kvinna.

Det fanns också en sifferkombination för utlandsfödd, mellan 93-97. Detta har dock avskaffats eftersom personnumret då kunde användas för framtida diskriminering. Men samma stat som inte vill att det ska gå att se vem som är utlandsfödd kan samtidigt efterfråga information om just detta från såväl företag som myndigheter! Därför att de vill veta hur integrationen fungerar.

Hur vi än vänder oss är ändan bak.

Frågan om kategorisering av människor på etnisk grundval har aktualiserats av integrationsminister Anders Ygemans funderingar kring hur bostadsområden med hög grad av invandrare ska få en mer blandad sammansättning. För detta har han fått en hel del kritik för att det är rasistiskt eller sätter oss på vägen mot ett inhumant samhälle.

Detta är förstås nonsens. Vad Ygeman gör är att han följer socialdemokraternas devis om att ”vända på varje sten” för att bekämpa segregeringen och öka integrationen. Alltså ”varje sten”, inte ”politiskt korrekta stenar”.

”Vad Ygeman gör är att han följer socialdemokraternas devis om att 'vända på varje sten' för att bekämpa segregeringen och öka integrationen. Alltså 'varje sten,, inte 'politiskt korrekta stenar'.”
Stig-Björn Ljunggren

Att vända på en sten innebär att våga sitta efter. De flesta av oss som gjort detta vet att det också går att lägga tillbaka stenen. Det är inte svårare än så.

Ett bra exempel på hur illa kritikerna resonerar finns i Expressen där en hoper forskare kritiserar Ygeman för hans tilltag att dela in befolkningen i ”nordisk” och ”icke-nordisk”. Detta, säger forskarna, ”för närmast tankarna till apartheidsystemet och en statlig rasism som skulle cementera och legitimera etniska klyftor i stället för att bekämpa dem.”

Hur vill de själva göra då?

Jo, ”det krävs bättre resursfördelning, mer effektiva program mot etnisk diskriminering, eftertanke och stor försiktighet när det gäller vilka orsaker till problemen som identifieras, och vilka lösningar som föreslås.”

Det går att tolka som Mer Bidrag, Eftertanke och Låt Bli Vända På Alla Stenar ...

Och så skriver de att vi alla ska vara svenskar, men av olika etniskt ursprung”.

Där kom det ändå, kategoriseringen.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post