Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Både rätt och fel i facklig valanalys

”Defensivt spel på högerns planhalva” är titeln på det fackliga idéinstitutet Katalys analys av riksdagsvalet 2022. Institutet har både rätt och fel.
Rikspolitik • Publicerad 30 november 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Att lyfta fram Magdalena Andersson (S) och hennes kompetens räckte inte för valseger 2022.
Att lyfta fram Magdalena Andersson (S) och hennes kompetens räckte inte för valseger 2022.Foto: Tim Aro/TT

”Därför förlorade Socialdemokraterna valet 2022” är underrubriken på Katalys valanalys. Därmed är den första frågan i den socialdemokratiska eftervalsdebatten besvarad, nämligen ”Förlorade S verkligen valet?”

Visst, partiet gick fram två procentenheter, medger författarna Enna Gerin och Lina Stenberg. Men det överordnade målet, att besegra det högerkonservativa blocket, misslyckades Socialdemokraterna med.

Annons

Det fackliga idéinstitutet Katalys är grundat av LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko. Institutet har de senaste åren sprutat ut debattartiklar och rapporter i syfte att vrida politiken till LO-medlemmarnas fördel.

”På sikt håller Socialdemokraterna på att förlora sin position som Sveriges arbetarparti” varnar Gerin och Stenberg. De har inte fel.

Bland de väljare som själva definierar sig som arbetare i SVT:s Vallokalsundersökning, Valu, är Socialdemokraterna fortfarande störst med 32 procent, men den nedåtgående trenden över tid fortsätter och Sverigedemokraterna ökar till 29 procent. Det högerkonservativa blocket blev det störst bland arbetarväljarna med 50 procent av rösterna. För 20 år sedan hade S ensamt lika stor andel i den väljargruppen, påpekar Katalysförfattarna.

Enligt Katalys finns flera orsaker till höstens S-valförlust. Att riksdagen haft en högermajoritet sedan valet 2006 har gjort det svårt att bedriva S-politik. Även i valkampanjen fanns brister:

S hade väljarnas förtroende i frågor om sjukvård, pensioner och skolan. Ändå blev det mest spel på högerns planhalva – brott, straff och kärnkraft. S borde bemött debatten om kriminaliteten med förslag om förebyggande insatser, tycker Katalys.

Genom löften att inte återinföra fastighetsskatt gjorde sig S valbara för medelklassväljare i storstäderna. Men vänsterretoriken uteblev och traditionella S-väljare också.

I valrörelsens slutspurt drev S kampanj mot "det onda SD” och lyfte fram Magdalena Anderssons kompetens. Det räckte inte.

Katalys sätter fingret på svagheter i den socialdemokratiska valkampanjen och behovet av att återvinna förtroende i arbetarklassen. Men författarna gör det samtidigt lite för enkelt för sig.

Det hade inte gått att hantera debatten om det grova våldet bara med förslag om förebyggande insatser. Även S-väljarna tycker att det är bra med betydligt hårdare straff för brottslingar, enligt Valu.

Arbetarklassen är en grupp i samhället som brukar vilja ha ha både en politik för större rättvisa och samtidigt hårdare straff och stram invandringspolitik. En delförklaring till Socialdemokraternas långsiktiga kräftgång bland LO-medlemmarna är sannolikt att partiet upplevs ha tappat kontrollen över brotten och inte skött migrationspolitiken.

”En delförklaring till Socialdemokraternas långsiktiga kräftgång bland LO-medlemmarna är sannolikt att partiet upplevs ha tappat kontrollen över brotten och inte skött migrationspolitiken.”
Joel Stade

Som Katalys själva skrev i en debattartikel för några år sedan: ”Det kommer sannolikt inte räcka med enbart ett tydligt klassperspektiv och en vänsteragenda för att vinna arbetarklassens stöd – vissa drag behöver också framgent göras för att neutralisera konflikter i frågor om exempelvis migration och integration.”

Joel StadeSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons