Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Barnens föräldrar ska komma hem efter jobbet

Måndagen den 18de december klockan 09:30 hålls en tyst minut för de arbetare som omkom i hissolyckan. Det ger oss en möjlighet till eftertanke och att hedra de omkomna. Men måste också vara startpunkt för aktiva handlingar för att förhindra arbetsplatsolyckor.
Arbetsolyckor • Publicerad 18 december 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Den tysta minuten för de arbetare som omkom i hissolyckan måste leda fram till mer än eftertanke, utan också handling för att förhindra arbetsplatsolyckor.
Den tysta minuten för de arbetare som omkom i hissolyckan måste leda fram till mer än eftertanke, utan också handling för att förhindra arbetsplatsolyckor.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från fackligt håll har det länge ställts krav för att få bättre ordning på arbetsplatserna. Utgångspunkten ha varit att barn ska veta att pappa och mamma kommer hem efter jobbet ...

Det facket krävt är hårdare straff och tydligare lagstiftning för arbetsmiljöbrott, så att åklagarna får bättre underlag att väcka åtal; straffsanktioner när skyddsombud inte får vara med vid riskbedömningar på arbetsplatser; bättre utbildning för ansvariga; fler inspektioner på byggarbetsplatser genom att Arbetsmiljöverket får mer resurser.

Annons

Rätt mycket av det facket påpekar handlar mindre om att ändra befintliga lagar och regler utan mer om att de som finns ska efterlevas. Och bättre kontroll av hur underentreprenörer anlitar underentreprenörer som anlitar underentreprenörer som ...

Den socialdemokratiska regeringen hade logiskt nog en dubbelminister (Johan Danielsson) vars portfölj var både arbetsmarknad och bostadsfrågor. Kombinationen underlättade åtgärder mot ”arbetslivskriminalitet”, alltså att förhindra att aktörer avsiktligt går utanför lagar och regler för att sno åt sig pengar, struntar i arbetsmiljö, lurar till sig bidrag, behandlar arbetskraften illa, lurar staten på skattepengar och utnyttjar svart arbetskraft etc.

”Men för att allt detta ska kunna samverka i rätt riktning - och vi får en ordning som gör att barnens föräldrar kommer hem efter jobbet - så krävs att vi efter den tysta minuten får ett ökat engagemang från alla parter, inte minst politiskt.”
Stig-Björn Ljunggren

Det finns inte ett enkelt beslut för att stoppa arbetsplatsolyckor utan ett brett och långsiktigt arbete med kontroller, skyddsutrustning, utbildning, ergonomi, mindre språkförbistring, maskinunderhåll, tydliga regelverk och uppmuntrad rapportering av incidenter.

Men för att allt detta ska kunna samverka i rätt riktning - och vi får en ordning som gör att barnens föräldrar kommer hem efter jobbet - så krävs att vi efter den tysta minuten får ett ökat engagemang från alla parter, inte minst politiskt.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons