Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: De finns mitt ibland oss

Vår tid kännetecknas av en allt större oro över att smitta sprids. Vi är utsatta för farliga virus.
Utsatta • Publicerad 13 februari 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Va bra, då slipper vi diskutera sjukvårdskrisen idag.
Va bra, då slipper vi diskutera sjukvårdskrisen idag.Foto: Jessica Gow/TT

Det handlar inte om vanliga virus - det drabbas vi också av förvisso liksom farliga kemikalier - utan om idéer. Vi är utsatta för lömska epidemier.

Det är islamister, den gula faran, EU-förmyndare, nazister, antisemiter, imperialister, ryska troll, kommunister, sosseobstruerande tjänstemän, kulturmarxister, iranska spioner, smygrasister, vänsterjournalister, krigshetsare från Nato plus fan och hans moster.

Annons

Just nu odlas berättelsen om att socialdemokratin är någon slags systerorganisation till Muslimska Brödraskapet ... och i morgon kommer det att vara någon annan som ska gå på plankan.

Denna fruktan för att gradvis vara på väg att bli underminerade som folk, nation och kultur göder den intensiva viljan hos allt fler att ge folk sparken från, förstöra deras plattformar och tysta deras lömska röster.

”Denna fruktan för att gradvis vara på väg att bli underminerade som folk, nation och kultur göder den intensiva viljan hos allt fler att ge folk sparken från sina jobb, förstöra deras plattformar och tysta deras lömska röster.”
Stig-Björn Ljunggren

Vi vill ha renhet! lyder samtidens gemensamma slagord.

Allt bärs fram av övertygelsen att djävulen redan står där i farstun.

Och den som inte ställer upp på rensningsaktionerna är sannolikt själv en av smittbärarna ...

Vare sig det är välartikulerade moraliska kämpar på vänsterkanten, besatta av att rensa ut farliga ord och figurer, eller mindre välartikulerade verbala avrättningspatruller på högerkanten, så har de ett gemensamt: De vill rensa bort folk som inte tänker rätt.

I dag försöker vi tysta dig eftersom du försökte tysta oss igår även till priset att alla tvingas till tystnad i morgon.

Men när vi blir besatta av att sanera samhällsdebatten riskerar den att tystna helt.

Det som händer i vår demokrati när den blir allt mer polariserad är att vi överger en gemensam uppfattning om hur vi ska hantera olika åsikter. Istället för att respektera att alla har rätt att framföra sin ståndpunkt - och söka folkligt stöd för den - börjar vi försöka beröva politiska motståndare deras möjligheter att komma till tals.

Det öppna samhället stänger gradvis ner. Kampen mellan olika intressen handlar inte längre om att vinna majoritet utan att tysta konkurrenterna.

Annons

Det är det perspektivet vi bör ha när vi försöker förstå debaclet som socialdemokratin har med riksdagsledamoten Jamal El-Haj. Det skänker den perfekta bilden av föreställningen att vi långt in i folkstyrets kärna förgiftats främmande virus.

Eller för att summera:

1) Rädslan för att fienden finns mitt ibland oss gör att vi går in i en allt mer auktoritär period där taket i demokratin sänks och respekten för politiska motståndare tunnas ut.

2) Vi har skrivit ännu en spalt som inte tar upp frågor som att tågen i det här jävla landet inte fungerar; inflationen; arbetslösheten och arbetskraftsbristen; nyrekryteringen till gängen; behandlingen av flyktingar exempelvis från Ukraina; Blekinges befolkningsminskning; bankernas skamlösa vinstexcesser; byggkrisen; gifter i dricksvattnet; de usla skolresultaten eller för att inte tala om den allt mer akuta krisen i sjukvården.

Men kanske i morgon?

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons