Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Döden på jobbet

Den 17 november dog två personer på sina arbetsplatser. En 61-årig lantbrukare klämdes till döds mellan en traktor och en foderblandare. En 19-årig boendestödjare bragdes om livet av en boende på det LSS-boende i Enköping där hon arbetade.
Döden på jobbet • Publicerad 2 december 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Leah och hennes poliskollegor i SVT-serien Tunna blå linjen.
Leah och hennes poliskollegor i SVT-serien Tunna blå linjen.Foto: svt/pressbild

42 personer har hittills avlidit på jobbet i Sverige under 2022, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Det är lika många som fallit offer för skjutningar. Risken är överhängande att ytterligare offer kommer att krävas innan året är till ända.

I statistiken finns uppmärksammade fall, som knivattacken mot två lärare på Malmö latinskola och mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan. Men de flesta dör i trafiken, genom fall och i olyckor med maskiner.

Annons

Januari: En man avled efter att ha fallit från en kran på en fabrik i Sundsvall.

Juli: En lantbrukare i Blekinge dog av skador förorsakade av boskap.

Oktober: En lokalvårdare i Jönköpings län död efter att ha blivit påkörd av en bil.

Dödsolyckor på jobbet skildras sällan i film och på tv. Ett undantag är SVT:s uppskattade polisserie Tunna blå linjen. I höstens sista avsnitt förolyckades polisen Leah i tjänsten – påkörd av en lastbil vid ett ingripande. En chock för tv-tittarna avslutade en säsong där tv-tittarna fått följa Malmöpoliser i tjänsten och i privatlivet.

Politiskt väcker dödsolyckorna i arbetslivet uppmärksamhet främst när det handlar om spektakulära våldsbrott. De ”vanliga” olyckorna med dödlig utgång väcker inte debatt. Istället kommer förslag som hotar att försvaga arbetet med en säkrare arbetsmiljö.

Sverigedemokraterna har drivit förslag om att lokala skyddsombud ska utses utan fackets inblandning. Partiet har också föreslagit att de regionala skyddsombuden – som företräder arbetstagare på arbetsplatser där det saknas lokala skyddsombud – ska tas bort och ersättas med ”oberoende arbetsmiljörådgivare” under ledning av Arbetsmiljöverket. Det är ett uselt förslag.

Att arbetstagarnas organisationer utser skyddsombud är avgörande. Genom förankringen i facket garanteras oberoendet i relation till arbetsgivaren.

”Att arbetstagarnas organisationer utser skyddsombud är avgörande. Genom förankringen i facket garanteras oberoendet i relation till arbetsgivaren.”
Joel Stade

Sverigedemokraterna är redo att försvaga arbetet för en bättre arbetsmiljö i syfte att föra en partipolitisk kamp mot facket och socialdemokraterna. Det är faktiskt bedrövligt. Även de andra partierna som står bakom Ulf Kristerssons regering har förslag som på olika sätt skulle försvaga fackets arbete för en säkrare miljö för anställda.

Vissa tycks tro att arbetslivet i Sverige numera helt utspelar sig i kontorsmiljöer, där tjänstemän rör sig i luftkonditionerade rum och där riskerna består av stress och en dålig arbetsställning. Sanningen är att arbete i Sverige alltjämt i hög grad utgörs av tunga lyft, sker på höga höjder och utförs genom kontakter med personer som kan vara hotfulla och farliga.

De 42 döda på jobbet är en skandal. Fack, arbetsgivare och politiker måste komma samman och ta krafttag för att göra jobbet säkrare.

Alla anställda i Sverige ska tryggt komma hem till de sina efter arbetsdagens slut.

Joel StadeSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons