Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Elda på i tunnan!

Jag hade tänkt uppträda som upprorisk redaktör på Valborg och tända en tunna med diverse löv och kvistar utan att fråga Herr Klewens gäng inne på Ronneby stadshus om lov.
Eldningsförbudet • Publicerad 6 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Elda på i tunnan och håll byråkratgastarna borta!
Elda på i tunnan och håll byråkratgastarna borta!Foto: Stig-Björn Ljunggren

Jag har insett att de har viktigare ting att syssla med än att ge folk tillstånd att göra vad folk alltid gjort.

Men upproret kom av sig. Det blåste lite för mycket så jag avstod.

Annons

Bråket om vi ska få elda i tunnor, göra brasor och fira Valborg med en stor vårdkase har varit rätt intensiv och framförallt förvirrad. Framförallt har politikerna tigit, med undantag för Ebba Bush som raskt lade ut bild på sin brinnande tunna.

Föredömligt. Vi behöver politiker som står upp för vanligt folk. Och som ser till att tjänstepersonerna som ska sköta det allmänna inte går till överdrift när de ska tolka påbud från EU.

Annika Ström Melin skrev om detta för en tid sedan i DN under rubriken ”Sveriges övernitiska tolkning av unionens direktiv gynnar bara EU-hatarna”

Hon skriver om hur svensk ”överimplementering” är ett problem:

”EU:s direktiv innehåller för det mesta rätt allmänna principer eller mål som medlemsländerna förväntas följa, men regelverket gäller inte direkt utan ska förvandlas till nationell lag. Det finns alltså stora möjligheter för ett medlemsland att anpassa bestämmelserna till nationella förhållanden, men Sverige låter alltför ofta bli att utreda konsekvenserna av kommande direktiv och besluta om en rimlig tillämpning. I stället är svenska paragrafryttare ofta övernitiska i sin tolkning.”

Ström Melin tar sedan flera exempel på hur svenska politiker misskött sitt uppdrag att vara i framkant när direktiv formuleras:

”Efter snart 30 år som medlem i EU är vårt land fortfarande obegripligt uselt på att i tid utreda följderna och försöka påverka utformningen av EU:s regelverk. Sverige måste bli ett mer aktiv medlemsland i alla led och sluta övertolka unionens direktiv. Det gynnar bara EU-hatarna.”

Således. Ett bra tips inför Europavalet är att fråga partiernas kandidater vad de anser som eldningsförbudet och - om de är emot - vad de har gjort för att bekämpa eländet. Och sedan väga in detta när rösten ska avges den 9 juni.

”Ett bra tips inför Europavalet är att fråga partiernas kandidater vad de anser som eldningsförbudet och - om de är emot - vad de har gjort för att bekämpa eländet. Och sedan väga in detta när rösten ska avges den 9 juni.”
Stig-Björn Ljunggren

Det är en bra markör för vilket sida kandidaterna egentligen står på.

Kolla också gärna vad som står på Wikipedia om varför våra förfäder eldat på Valborg:

Annons

”För att oskadliggöra spökeriet, förde man oväsen genom rop, skott och horn och tände eldar på höjderna.”

Och i vår tid är spökerierna ytterst verkliga i form av övernitiska byråkrater och anpassliga politiker. Elda på i tunnorna gott folk! Håll byråkratgastarna på avstånd!

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons