Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Ett år sedan

Nu är det ett år sedan Samstyret föll och det nya, Framtid Sölvesborg, föddes. Vad går det att lära sig av det?
Sölvesborg • Publicerad 23 oktober 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ungefär så fungerar politiska partier också.
Ungefär så fungerar politiska partier också.Foto: Patric Söderström/TT

Tingshuset är ett av Sölvesborgs mest berömda inslag. Byggnaden är uppförd i en stil kallad nordisk klassicism, en mix av olika arkitekturstilar som delvis varit varandras motsatser. I tingshuset har de emellertid förenats i ett resultat som kännetecknas av den antika balansen och den nya tidens lätthet. Det är en lyckad kombination.

Att det var i denna byggnad - där ”sanningens ljus” träffar vittnet - som det nya politiska samarbetet presenterades för ett år sedan var symboliskt lämpligt. Då utdelades den förödande domen mot Samstyret - samtidigt som ett otraditionellt samarbete föddes.

Annons

Det var inte så att M gjorde moralisk rannsakan - att samarbetet bröts berodde helt enkelt på Louise Erixon. Hade SD istället valt Robert Lindén, som utmanade Erixon, hade Samstyret bestått. Att M valde att göra gemensam sak med S, samtidigt som Kristersson inledde regeringssamarbete med SD, säger något om det enorma i vägvalet. Lika enormt är hur SD kunde ”skita bort” Samstyret, vilket har fått alltför lite uppmärksamhet.

Samstyrets företrädare bedyrade förra mandatperioden hur bra samarbetet gick. Att det fanns sprickor anades när partierna innan valet skickade ut varsin broschyr. Vi är ”motorn” i samarbetet, hävdade SD - men vi är ”gasen, bromsen och bränslet som får motorn att fungera”, replikerade M några dagar senare.

I en ”understreckare” i SvD refereras till boken ”The Myth of Left and Right”. Artikelns, liksom bokens, författare menar att individen i första hand väljer parti utifrån grupptillhörighet för att sedan ”socialiseras till att acceptera hela paketet”.

De menar att vi känslomässigt anammar en identitet mer än att sakligt förhålla oss till sakfrågor.

S och M har länge varit varandras motsats. I själva verket behöver deras olika synsätt på de flesta sakfrågorna i en liten kommun inte vara dramatiska. Skillnader har till viss del upprätthållits för det som bidrar till gruppkänsla, samma fenomen som bland fotbollssupportrar.

Samarbetet tycks - trots slitsamma ekonomiska tider - gå utmärkt. Det bygger på bra personliga relationer och ett stort mått av ”givande och tagande”. Att det fungerar är av flera skäl viktigt.

Om M i Sölvesborg inte hade några större betänkligheter kring SD tidigare lär de har det nu. Genom den aggressiva kampanj som partiet orkestrerat mot M:s främsta företrädare lär moderater ha fått insikter om rörelsen och dess mekanismer.

När Jessica Stegrud (SD) i princip önskar livet av förre statsministern och Björn Söder (SD) anklagar den nuvarande för att legitimera pedofili viftas det bort av Kristersson som att ”vad enskilda riksdagsledamöter twittrar”, ”det får SD hantera själva”.

”Det kan utgöra en intressant dynamik att moderater befinner sig i olika skeden av relationen. Kristersson är sig nu i den fas där han vill att det ska gå bra att han förnekar SD:s sanna själ medan hans partivänner i Sölvesborg har erfarit den.”
Markus Alexandersson

Det kan utgöra en intressant dynamik att moderater befinner sig i olika skeden av relationen. Kristersson är sig nu i den fas där han vill att det ska gå bra att han förnekar SD:s sanna själ medan hans partivänner i Sölvesborg har erfarit den.

Markus AlexanderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons