Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Europavalet betyder något

Det är nog rätt många som skulle byta sin rösträtt till Europaparlamentet den 9 juni mot rätten att få delta i det amerikanska presidentvalet.
Europavalet 9 juni • Publicerad 10 april 2024 • Uppdaterad 15 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Johan Danielsson, socialdemokratisk kandidat till Europaparlamentet den 9 juni pratade i Karlshamn. Men först drack han en kopp kaffe ...
Johan Danielsson, socialdemokratisk kandidat till Europaparlamentet den 9 juni pratade i Karlshamn. Men först drack han en kopp kaffe ...Foto: Stig-Björn Ljunggren

Som läget ser ut känns det som mest angeläget att sätta stopp för idioten Trump även om det inte känns så uppmuntrande att rösta på en mumie heller.

Men sådant är det i politiken ibland, det handlar om att välja det minst onda.

Annons

Ett sådant val har vi också i sommarens Europaparlamentsval. Det finns en tydlig trend mot ett allt mer auktoritära EU-länder. Mycket tyder på att de nationalistiska högerkrafterna går framåt och kan bli ännu starkare i sommarens val.

När Europavalskandidaten för socialdemokraterna, Johan Danielsson, besökte Karlshamn lyfte han fram detta perspektiv.

Utgångspunkten är att detta val sker i skuggan av det allvarligaste läget för Europa sedan andra världskriget. Det är krig. Det är ett krig som kan utvidgas så att vi i Sverige blir direkt inblandade.

Lägger vi till detta den ekonomiska krisen, dyrtiden, en kostnadskris som pressar vanligt folk och är lika illa i hela Europa, så inser vi att vi behöver samverkan mer än någonsin.

Men det är inte självklart för alla. Det finns politiska krafter som vill det motsatta, som vill ha mindre samarbete.

Avslöjandena att Ryssland finansierar krafter inom EU som motsätter sig samarbetet är ur det perspektivet inte konstigt. Putin vet vad han gör. Påpekar Johan Danielsson med eftertryck.

Så vad göra? Danielssons budskap följer tre linjer:

1. Frågan om ordning och reda på arbetsmarknaden.

Vi ska ha svenska kollektivavtal i Sverige! Ordning och reda på arbetsmarknaden.

Och då blir kampen mot arbetsmarknadskriminalitet viktigare än någonsin. Detta är ett allt allvarligare samhällshot, den organiserade brottsligheten tar in miljarder och är på väg att etablera sig på bred front.

Annons

Det måste städas upp. Göra det svårare och dyrare för företagen att fuska, göra det lättare fälla dem och se till att det blir hårdare straff. Men då krävs ändrade EU-regler och exempelvis göra det obligatoriskt att ställa sociala krav vid upphandlingar.

Det gäller också att få bort avarter med långa långa kedjor av underleverantörer som i olika led går från vitt, till grått, till svart ...

2. Klimatfrågan och hållbar och rättvis omställning

I grunden en ödesfråga. Också en politisk stridsfråga med tanke på att nuvarande regering struntar i omställningens industriella potential. Regelverket från EU ger en stor möjligheter för svensk industri. Men den chansen är nu på väg att tappas. De river upp förutsättningarna för en ny industriell revolution.

Danielsson nämner också behovet av att säkerställa billig och tillförlitlig el. Det är förstås viktigt för industrin som redan finns, men också för framtida företag.

Här finns ett starkt svenskt nationellt intresse, nämligen att alla länder tar sin del av ansvaret för att bli självförsörjande av elektricitet. Framförallt Tyskland. De löser nu sitt underskott av el genom att importera från exempelvis Sverige. Vilket driver upp priserna i vårt land.

Därför menar Danielsson, tills detta är löst bör vi inte bygga en kabel till söderut ...

3. Demokrati och fackliga rättigheter

Detta val kommer att handla om demokrati och rättsstat, säger Danielsson. Dessa frågor står på sin spets i det här valet. Vi ser i allt fler länder nedmontering av demokratiska funktioner:

Fascistpartier är tillbaka till makten. Partier vinner val på parollen ”inte en kula till Ukraina”. Nationalisterna i Tyskland är större än socialdemokraterna i några delstater. Och i flera andra länder går auktoritärerna framåt.

”Detta val kommer att handla om demokrati och rättsstat, säger Danielsson. Dessa frågor står på sin spets i det här valet. Vi ser i allt fler länder nedmontering av demokratiska funktioner”
Stig-Björn Ljunggren
Annons

Det vi ser är exempelvis att det drabbar kvinnors och minoriteters rättigheter. Och i alla länder där högerauktoritärerna kommer till makten slår de mot fackföreningarna. Som Ungern inskränker strejkrätten.

Således. Vi kan inte vara med och välja mellan Trump och Biden. Däremot kan vi rösta så att vi kan hantera världen sådan den blir, oavsett vem av dessa två som tar hem spelet.

Socialdemokraterna är ett alternativ. Som är en försäkring mot vad extremhögern kan ställa till med. För att säkra de möjligheter som den industriella omställningen ger.

Den 9 juni alltså.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons