Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Fotboll måste vara politiskt

Det brukar ofta sägas att fotboll och politik inte ska blandas. Jag har fått höra det på väg till Strandvallen och jag har fått höra det från stora fotbollsförbund. Årets EM har dock varit allt annat än opolitiskt. Årets EM kanske till och med kostade de högerextrema i Frankrike valet.
Val i Frankrike • Publicerad 9 juli 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Kylian Mbappé under matchen mot Portugal den 5 juli 2024.
Kylian Mbappé under matchen mot Portugal den 5 juli 2024.Foto: Hassan Ammar

Kylian Mbappé, en av världens bästa fotbollsspelare och kapten över det franska landslaget är en av de som under EM bröt mot den oskrivna regeln om att inte blanda politik och fotboll.

På en presskonferens innan han skulle ut på planen i sin landslagströja så tog han en stund för att prata om det som enligt honom var ännu viktigare än matchen. Det stundande valet. Han vänder sig till det franska folket när han vet att de alla kollar och ber dem hålla dörren stängd när extremismen knackar på.

Annons

Uttalandet väckte många reaktioner över alla plattformar. Både positiva och negativa.

Men sanningen är att fotboll är politiskt i grunden. Det har den alltid varit och kommer alltid vara. Fotboll var politiskt när man i flera länder beslutade att förbjuda sporten för kvinnor. Och lika så när man tog beslutet att öppna upp sporten igen. Fotboll var politiskt när man startade kampanjen ”Ge rasismen rött kort” för att visa sitt ställningstagande mot rasism och diskriminering.

Fotboll är politiskt.

”Idrottsföreningarna har fostrat många av oss, inte bara i bollteknik utan även i värderingar. Genom idrotten och dess föreningar har vi lärt oss gemenskap och allas lika värde.”
Alva Mogert Palm

Det är inte bara en sport. Det är ett större sammanhang och precis som i alla andra större sammanhang kommer politik finnas där vare sig man vill det eller inte. Det handlar inte om ifall fotbollen borde vara politisk utan vilka värderingar vi vill att den ska stå för.

I Sverige har vi en lång historia av föreningsengagemang. Av idrotten som en viktig del av demokratin. Idrottsföreningarna har fostrat många av oss, inte bara i bollteknik utan även i värderingar. Genom idrotten och dess föreningar har vi lärt oss gemenskap och allas lika värde.

Är det inte exakt det som Mbappé står upp för när han under presskonferensen går ut och vädjar till fansen, till folket, att rösta för ett Frankrike fritt från högerextremism. Ett Frankrike han kan vara stolt över att representera. Ett Frankrike som återspeglar fotbollens värderingar.

Det finns en ide som cirkulerar av att fotbollen ska vara för alla och därför inte kan vara politisk. Jag skulle vilja häva att det är tvärtom. Ska fotbollen vara för alla så måste den vara politisk.

Den svenska fotbollen har haft en klassutjämnande faktor. På fotbollsplanen har man kunnat mötas oavsett hur nya ens skor är eller om man har föräldrar som står på läktaren. Det är något att värna om. Främlingsfientlighet och partier som förespråkat det står i rak kontrast till fotbollen.

I både Frankrike och England, två stora fotbollsnationer, har vi under de senaste dagarna sett hur högerextrema partier vinner mark. Även om de inte vinner val. På hemmaplan är högerextremismens intåg i parlamentet inget nytt.

När partier som förespråkar en politik som bygger på ett ”vi” och ”dom” tillåts mer makt är det ett hot mot fotbollen. Det är ett hot mot värderingar om gemenskap och frihet. På läktaren ska alla kunna mötas oavsett bakgrund, klass, kön eller vilket politiskt parti de stödjer. Då måste alla, fans som spelare, stå upp för dessa värderingar när de hotas.

Fotbollsspelare som Mbappé inte bara kan utan bör stå upp för sina och sportens värderingar.

Alva Mogert Palm
Annons
Annons
Annons
Annons