Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Fråga Stikkan

Sydöstrans ledarsida svarar på frågor om ditt och datt. Intet mänskligt är oss främmande.
Frågor/svar • Publicerad 16 februari 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Nä, det är dom inte.
Nä, det är dom inte.Foto: Johan Nilsson

Tolkavgiften

Tolkavgiften har nu gått igenom politiskt. Barnen går i skolan och kan svenska. De får väl ta ledigt och följa sina sjuka föräldrar.

Förfärligt! Dessutom har tolkarna en viss medicinsk allmänbildning. Det upplevde jag som gammal medicinläkare. Typiskt nog var Blekinge först av regionerna med en SD-politiker i toppen. Ytterligare en skäl för ett annat huvudmannaskap än tjugoen republiker.

Annons

”Jan Spjuth. Sparre”

Tolkavgiften är nog mer ”symbolpolitik” än redigt ekonomiskt tänkande. Ledningen för Region Blekinge vill visa väljarna att de inte pjåskar med invandrare utan dessa ska lära sig veta hut. Och prata svenska och förstå blekingsk dialekt.

Slutligen. När det gäller att vi har ”tjugoen republiker” så har vi ingen politisk kraft i det här landet som orkar med att rubba Axel Oxenstiernas regionindelning från 1600-talet. Den är av gud given. Däremot, som sagt, klarar de av att ge sig på småfolket.

SD-nazister

Varför har kommunalrådet Birgit tagit tillbaka det där hon sade om Sverigedemokraterna som nazister? Och varför stödjer inte socialdemokraternas Björklund henne? Vi har en massa ideologiska etiketter som vi använder, exempelvis socialdemokrat, kommunist, fascist och så vidare. Om det inte ska vara tillåtet att kalla någon från SD för nazist så borde väl inte folk på den kanten kalla sina motståndare för ”kommunist”?

”Lisa!”

”Nazist” är en väldigt stark beteckning, av någon anledning anses värre än ”kommunist”.

Och visst kan vi ha många synpunkter på Sverigedemokraterna, men med en strikt definition så är de inte nassar. Och inte ens fascistiska.

Vänsterpartiet är för övrigt inte heller ett kommunistiskt parti. De som säger så vet inte vad de talar om.

Däremot kan vi säga att bägge partierna har sina rötter i dessa olika ideologier. Och att det ibland märks.

Den som vill kan misstänka att SD - om de får makten på riktigt - kommer att utveckla sina gamla böjelser. Men det kan vi f.ö. säga om de andra partierna också om de erövrade egen majoritet:

V blev åter bolsjeviker; S inför löntagarfonder och 101-procentiga skatter; M privatiserar allt utom krigsmakten och återinför tjänstehjonstadgan; KD ser till att det blir morgonbön i skolan; MP förbjuder reklam och fossilbilar; C fördubblar mjölkpriset; L inför Euro och förklarar krig mot Iran ...

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons