Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Fråga Stikkan

Sydöstrans ledarspalt är öppna för frågor om stort och smått. Intet mänskligt är oss främmande.
Frågor/svar • Publicerad 22 september 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Grönköping har många systerstäder: Kälkborg, Schilda, Skråköping, Wadköping, Kråkvinkel, Trangvik, Jante - och Abdera.
Grönköping har många systerstäder: Kälkborg, Schilda, Skråköping, Wadköping, Kråkvinkel, Trangvik, Jante - och Abdera.

SD-regeringens budget visar var vi är på väg, mot ett totalitärt högersamhälle. Budgeten är ett dråpslag. Vad ska vi göra?

”Upprörd gråsosse”

Annons

Nåja, ta det lite lugnt gråsosse. Egentligen så gör borgerligheten exakt vad de ska göra, givet att de vill genomföra ett ”paradigmskifte”. Med några väl valda kirurgiska snitt lägger de om kursen mot ett samhälle där maktcentrum stärks med hjälp av nationella fanfarer.

Folket ska ha frihet men under övervakning. Utbölingar ska lära sig veta hut. Näringslivet får klara sig själva och missar vi den industriella omläggningen i klimatneutral riktning så är det väl som det är. Bara vi kommer med i Nato ...

De ser också till att de politiska motståndarna försvagas. Inte minst socialdemokraternas försörjning (lotterierna), folkrörelser får minskade anslagen till folkbildningen, mediestödets omläggning eliminerar tänkbara motståndsfickor. Och så vidare.

Statens kontrollmekanismer över medborgarna stärks, med motivet att kriminaliteten kräver detta, men är givetvis instrument som kommer till bredare användning när det behövs längre fram.

Vårt motstånd bör inte göras genom att enbart gnälla. Precis som borgarna måste vi välja våra strider.

Förebilder finns.

Göteborgs kommun har sagt att de inte kommer att uppmana sina anställda att följa en eventuell angiverilag. Borgarna tjuter förargat om denna antydan till olydnad. Finlands fackföreningar blåser till strid mot sin högerregering. De som röstat med missnöjespartier har inte blivit nöjda utan väntar på den vuxne i rummet. Möjligheter finns.

Kälkborgare?

Är det att föra en seriös debatt att kalla de politiska motståndarna för ”kälkborgare”? Sydöstrans ledarsida kan bättre!

”Borgerlig och anständig”

Nä, vi kan inte bättre. Utan lutar oss mot en traditionell tankebana som ser världen med viss ironi.

Annons

Kälkborgaren är, som vi skrev i ledaren, en person som vill väl men kanske inte har de stora perspektiven utan lunkar på i ullstrumporna, är en självgod småstadsborgare (eller ”bracka”) utan större ambitioner eller intressen, en smula inkrökt, småaktig och trångbröstad.

Kälkborgaren kommer från småstaden Kälkborg, en lika påhittad som tänkbart existerande stad som Grönköping, Schilda, Skråköping, Wadköping, Kråkvinkel eller Trangvik. Kanske borde också staden Jante nämnas i sammanhanget, vars första lagparagraf lyder ”Du skall inte tro att du är något”!

”Spetsborgare” används också ibland. Vilket enligt SAOB är borgare från en landsortsstad som lever i sin egen lilla oföränderliga och kringskurna värld. De lär från början ha varit borgare som fick nöja sig med att strida till fots, beväpnade med ett spjut, medan noblessen red till häst ...

Däremot tänker vi inte nämna den grekiska förebilden, Abdera, som givit uttryck för benämningen ”abderitisk”, som ibland ges den tveksamma betydelsen ”dum” när snarare ”enfaldig” ligger närmre till hands. Vi tänker heller inte gå in på motsvarande grupper inom arbetarrörelsen - och nämna exempelvis ”champagnesossar” ...

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons