Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Fråga Stikkan

Sydöstrans frågelåda tar upp allt som läsekretsen vill ventilera. Stort som smått. Intet mänskligt är oss främmande.
Frågor/svar • Publicerad 23 februari 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Det pratas om problemet med befolkningstillväxten i Blekinge. Men görs det något?
Det pratas om problemet med befolkningstillväxten i Blekinge. Men görs det något?Foto: Mattias Mattisson

Utbilda Ljunggren i vett & etikett

Ljunggrens framträdande i Aktuellt den 20 februari var genant, allt för att uttrycka sig försiktigt. Ovårdad i alla avseenden från språk till ....

Ser fram emot en återkoppling från Ljunggren.

Annons

”Bosse S”

Tack för feedback. Jag antar att klagomålet dels gäller min frisyr, eller brist på detsamma, plus att jag använde ordet ”jäkla”.

Så här var det. Mitt framträdande i Aktuellt var ytterst improviserat och föregicks av tekniska problem att koppla upp torpet i Korsanäs med Sveriges Televisions helvetesmaskin i Tjockhult.

Jag hann helt enkelt inte kamma mig.

Dock står jag fast vid mitt språkbruk angående kollektivtrafiken: Tågen går ju inte i det här jävla landet!

Det måste vi få säga ett ”jävla” när haveriet är så uppenbart och ingen dessutom tar ansvar. Glöm heller inte ordstävet att ibland är den som svär närmre vår herre än bland människor som ber ...

När kommer alla människorna?

Blekinge är fantastiskt på många sätt. Sveriges trädgård och med en bedårande skärgård. Men vi får inte glömma att Sveriges sydöstra hörn inte är världens centrum. Inte ens Sveriges. Det har vi blivit påminda om de senaste dagarna när befolkningssiffrorna blivit offentliga. Invånarna blir snabbt färre i alla våra fem kommuner och man får gå långt tillbaka för att hitta liknande tapp.

Men vad gör vi åt det här? Vi som inte föddes igår eller bott under en sten har för länge sen tröttnat på alla prognoser och förhoppningar om hur många tusen människor som förväntas flytta hit. Det brukar dyka upp med några års mellanrum.

Kan ta ett exempel från Karlskrona. Under mitten av 90-talet var det 10 000 som skulle komma till Karlskrona. Numera är det “bara” 5 000 nya jobb som förväntas till 2030. En siffra som kom fram under ganska improviserade former för nästan två år sen. Och märkligt nog används samma siffra fortfarande. Har det inte hänt någonting under de här två åren? Hur många år till ska denna siffra användas? Till 2029 då det bara är ett år till alla dessa människor ska komma?

När kommer alla de här människorna? Kommer de att komma? Vilka är de? Är det någon som har sett dem? Eller är det bara fantasier som våra makthavare använder för att gjuta lite hopp hos oss invånare?

Annons

”Kommuninvånare”

Ärligt talat. Så långt är det prat men ingen verkstad. Vad jag förstår har politikerna i Blekinge i årtionden hållit på med såna här prognoser. Men det händer inte så mycket. Får vi väl kallt konstatera.

Glöm inte Gunnar

Apropå kampanjen mot Magdalena Andersson: För 50 år sedan skrev DN om att folkpartiledaren Gunnar Helén dängt servetten i bordet'och lämnat ett middagssällskap som pratade skit om Olof Palme.

Heléns siffror var i botten och han bespottade och hånades allmänt. Och när han dagen efter DN-artikeln kom till en folkpartistisk ombudsmannakonferens i Södertälje reste sig alla applåderade sin ordförande.

Han tackade , märkbart rörd, och uppmanade alla aldrig delta i rasistiska eller andra dumheter.

Jag var själv med. Undrar bara om det finns någon motsvarande resning bland borgerlig anständig vänster idag?

”Tankar i morgonväkten”

Bra exempel! Låt oss fråga vad de anständiga på den borgerliga kanten tänker egentligen om det som sker i svensk politisk debatt? Eller har alla konverterat till rabulisthögern? Var är alla väktare av den goda tonen i Allmänna Valmansförbundet nuförtiden?

Låt oss för all del också varna aktivisterna också på den andra kanten. Tölpaktighet är ju något som kan drabba alla, även de bästa av familjer.

Glöm inte Gunnar, och inte heller vad Michelle Obama sade: ”When they go low, we go high!”

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons