Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Fråga Stikkan

Sydöstrans ledarsida svarar på dina frågor. Oavsett vad det handlar om. Intet mänskligt är oss främmande.
Frågor/svar • Publicerad 11 augusti 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Alla talar om vädret men ingen gör något åt det, sade Mark Twain. Tyvärr kanske det är sant.
Alla talar om vädret men ingen gör något åt det, sade Mark Twain. Tyvärr kanske det är sant.

Demokrati?

Är det verkligen demokrati att motverka en folkomröstning som den i Sölvesborg?

”Demokrat på riktigt”

Annons

Demokrati kan utformas på olika sätt. En modell är att vi röstar om allt, hela tiden. Exempelvis genom att vi en gång per år låter folket bestämma vilka arvoden som de förtroendevalda ska ha. Eller väljarna besluta om skolans matsedel, ljudnivå på festivaler och var nya vägar och fastigheter inte ska tillåtas (dvs ingenstans). Använder vi smartphone kan vi till och med ha en omröstning varje kväll.

En annan variant är att v väljer representanter för 4 år och sedan utvärderar besluten i ett val. Då vi har helhetsbilden. Vi slipper fördjupa oss i alla detaljer och ägnar oss istället åt våra privata angelägenheter.

Den senare varianten är att föredra. Det är också därför direktdemokrati endast praktiseras i mindre omfattning. Tror säkert att Sölvesborgarna också egentligen tycker det verkar rimligt.

Koranen och Bibeln

Om det ska vara förbjudet att bränna Koranen, bör inte samma förbud gälla Bibeln?

”Konsekvent tänkande”

Först ett enkelt konstaterande, Koranen finns bara i ett exemplar, och den finns hos Gud. Den arabiska kopian är så nära originalet det går att komma, och översättningarna till andra språk är i sin tur en kopia av kopian.

Så det som bränns är inte Koranen, utan en kopia.

Är det viktigt? Ja, därför att Koranen anses vara en perfektion, direkt från Gud, medan kristna (nuförtiden) ser Bibeln är en skrift öppen för källkritik och olika tolkningar.

Faktum är att Koranen från början också fanns i olika varianter men att några av de alternativa källorna förstördes för att enbart en version skulle kunna finnas kvar. Enligt uppgift brändes de ...

Det är en viss skillnad. Bibeln är i vår kultur ett levande dokument. Guds ord är öppet för diskussion. Vi har passerat den tid när vi styrdes av fundamentalister som utgick från Bibeln när lag stiftades.

Annons

Men samma tradition av ifrågasättande finns inte bland Koranens följare. Eller snarare, det fundamentalistiska och traditionalistiska tänkandet är ännu för starkt.

Klimattjat

Jag är trött på tjatet om klimathotet. Sommaren skulle bli som 2018 sas det. Men det blev (tyvärr) en normal svensk sommar, kall med regn. Sluta dilla!

”Vinterhatare”

Vi ska skilja på väder och klimat. Väder är det som gäller idag. Klimat är summan av typ alla de senaste 100 tusen dagarna. En skitsommar är inte klimat. Det är väder. Men detta fattar inte klimatskeptikerna. Inte heller de klimathysteriska, de försöker också hänvisa till en orkan eller värmebölja som bevis för sin förkunnelse.

Det vi vet om klimatet är att det ändras över tid. Vare sig vi människor påverkar eller inte. Frågan är vad vi kan göra?

Alla talar om vädret men ingen gör något åt det, som Mark Twain uttryckte saken. Tyvärr kanske det är sant. I så fall är det inte mycket vi kan göra annat än att söka skydd under ett parasoll, antingen mot regnet eller solen. En dyster slutsats vi tvingas dra?

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons