Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Fråga Stikkan

Sydöstrans frågelåda är öppen för frågor från läsarkretsen. Vi diskuterar allt, högt som lågt. Inget mänskligt är oss främmande.
Frågor/Svar • Publicerad 14 juni 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Olofström, turistguide på Sydöstrans ledarsida och förespråkare av ett Blekinge som samverkar.
Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Olofström, turistguide på Sydöstrans ledarsida och förespråkare av ett Blekinge som samverkar.Foto: Gunnel Persson

Sosselögner om SD

Beskyllningarna som framförts på Sydöstrans ledarsida om att SD står på Rysslands sida är typiska sosselögner. Sverigedemokraterna är lika mycket för Ukrainas kamp mot invasionen som andra partier.

”'Vän av sanningen”

Annons

Nåja, nu har nog ingen på ledarsidan anklagat SD för att inte stå på rätt sida när det gäller Ukraina.

Däremot har det framförts kritik mot att Sverigedemokrater inte tydligare tar avstånd från andra partier i EU-sfären som är softa mot Ryssland. Undertexten har varit: Hur kommer de att ställa sig om högerblocket i Europaparlamentet börjar vilja dra ner på stödet till Ukraina och kräver fredsförhandlingar med Putin-Ryssland?

Dessa misstankar kan sedan kryddas med en påminnelse om att Jimmie Åkesson i valrörelsen 2024 inte ville välja mellan Putin och Biden ... samt med påpekanden att en och annan SD-are verkar ha ryss-sympatier och därför blivit utkastade ur partiet.

Ledarsidan som turistbroschyr

Morgan Bengtsson är tydligen inte bara socialdemokratiskt kommunalråd i Olofström, han är också turistguide. Hans ”gästledare” häromdagen (”Blekinge, Sveriges bortglömda pärla”) som beskriver allt fantastiskt som finns att se och göra här ställer frågan: Är Sydöstrans ledarsida en turistbroschyr?

”Undrande”

Nej, vi skriver mest om politik. Och ett sådant politiskt spörsmål vi gärna driver är att Blekinges olika aktörer, kommuner partier organisationer företag, måste samverka mer. Länet är i behov av en viljestark ledning. Det saknas nu.

Att ett kommunalråd i en kommun skriver om Blekinge är ett sätt att lyfta fram behovet av helhetssyn. Bort från bypolitik. Kanske borde fler av de politiska aktörerna visa samma generösa och öppna attityd ... de är härmed inbjudna att bidra med sin syn på Blekinge!

Fyra procent

Är det inte dags att höja 4-procentspärren för partierna så att vi slipper att stödröstare håller liv i politiska partier som egentligen inte har tillräckligt med folkligt stöd? Precis som ledaren häromdagen var inne på. Partier som Kristdemokraterna finns inte egentligen. De hålls vid liv av taktikröstare. Höj gränsen till 6 procent!

”Inte sosse”

Fast såväl kristdemokraterna som liberaler, centerpartister och feministiska initiativ, alternativsvenskar och pirater existerar i verkligheten! Om än i mycket små portioner. Att höja till 6 procent skulle göra att fler svenskar inte fick representation.

Annons

Därför finns en annan kreativ idé. Ta bort spärren helt!

Det skulle förvisso innebära att vi fick fler partier i riksdagen, en hel bunt små krabater som skulle sitta på ytterkanterna och kverulera. Men det totala antal mandat de skulle förfoga över skulle vara mycket mindre än nu.

Det skulle öppna scenen för några större partier att, utan hänsyn till mer eller mindre galna gränsryttarna, kunna göra upp i de stora frågorna.

Och medan de stora drakarna styr riket får småfolket utgöra någon slags ”Ring P-1” under riksdagssessionerna. En säkerhetsventil, men inte mer.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons