Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Fråga Stikkan

Sydöstrans frågespalt tar upp alla frågor som tänkas kan. Intet mänskligt är oss främmande.
Frågor/svar • Publicerad 3 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Första maj Olofström 2024. Inte speciellt utomparlamentariskt.
Första maj Olofström 2024. Inte speciellt utomparlamentariskt.

Första maj och protester

Första majdemonstrationerna är en påminnelse om att civilt motstånd har en djup demokratisk tradition i Sverige. Den utomparlamentariska kampen är en viktig del av försvaret för demokratin. Det bör vi minnas nu i en tid när nyfascismen breder ut sig.

”Utom och inom parlamentet”

Annons

Hur utomparlamentarisk en demonstration är som av parlamentet tilldelats en speciell helgdag kan diskuteras.

Dessutom är just första maj en förnyelse av det gamla bondesamhällets och skråväsendets traditioner som därför, i vårt land, aldrig varit speciellt stökigt. Inte i jämförelse med Valborg ...

Däremot är de som nyligen stört möten med ministrar, med våld attackerat antirasister eller försöker sabotera demonstranter långt från hur den välstädade och sedesamma arbetarrörelsen jobbat.

Så det är skillnad. Men den största olikheten är att mötessabotörerna, vare sig de gapar om Gaza eller är nazister som utövar våld, saknar folkligt stöd av den typ som arbetarrörelsen lyckades uppbåda. För rörelsen blev det utomparlamentariska arbetet så starkt att det till slut kunde sluka parlamentet och erövra detta med hjälp av folklig mobilisering.

Mötessabotörerna däremot de har inget sådant kraft. Deras agerande är en konsekvens av bristande folkstöd. Eller som vi brukar skriva här om dessa politiska äventyrare och huliganer: Inte ens deras egna morsor skulle rösta på dem.

Nimby

Givetvis börjar några genast klaga på att Karlskrona försöker lösa bostadsbristen genom att bygga på Tjurkö. Vi kommer att få ytterligare fördröjningar.

”Irriterad”

Ja, det är ”NIMBY”, bygg gärna men Not In My Back Yard, Och utöver det folkliga motståndet finns också aktivistiska myndigheter som allt vad de kan inom lagens råmärken för att stoppa utveckling.

Det finns flera argument som vi nu kommer att få ältat av Nimby-aktivisterna: Det finns unika natur- och kulturvärden som står på spel; utrotningshotade skalbaggar kan drabbas; det blir mer trafik; de som flyttar in är grisrika/asfattiga; det krävs mer utredning och konsekvensanalys; samt givetvis: Bygg gärna, men inte här! Var? Ingen aning, det får väl politikerna fixa?

Övre gräns

Jimmie Åkesson har fått bannor för att han talat om att det finns en övre gräns för hur mycket stöd som vi kan ge till Ukraina. Men i sak har han ju rätt.

Annons

”Realist”

Visst har han rätt, i sak. Vi skickar exempelvis inte alla militära resurser vi har.

Men det är inte alltid rätt tillfälle att säga en sanning. Bara en tölp reser sig upp under begravningskaffet och pratar om att den döde var konstant otrogen men att änkan också minsann tagit ut svängarna.

Det kan vara jättesant! Men är det lägligt?

Nej, det finns något som heter folkvett. Det finns också något som heter politiskt ansvar och kraven på detta skärps när det är oro i världen och diktatorerna börjar skrida över kartan. Eller när terrorister hotar vårt land. I synnerhet för partier som pockar på att sitta i regering.

Har Sverigedemokraterna fattat att vi är på väg att glida in ännu djupare i ett krig? Då borde de inte uppträda som Putins nyttiga idioter.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons