Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Fråga Stikkan

Sydöstrans frågespalt tar upp stort som smått, allt beror på vad läsekretsen vill ventilera. Intet mänskligt är oss främmande.
Frågor/Svar • Publicerad 29 mars 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Jodå, vatten är ett alternativ och kan med rätt egenskaper förvandlas till vin.
Jodå, vatten är ett alternativ och kan med rätt egenskaper förvandlas till vin.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Sverige har nu fått den skvalpvaluta som ja-sidan varnade för under EMU-omröstningen. Det är dags att Sverige går med i EMU. Ett folkomröstningsresultat kan inte vara hugget i sten.

”Oroad”

Annons

Det är sant att folkomröstningar kan trotsas av riksdag och regering när så behövs. Högertrafik avvisades med en rejäl majoritet av svenska folket. Några år senare visade det sig att folk hade haft fel och fann sig i att bli skrivna på näsan av politikerna.

Kärnkraftsomröstningen tolkades av de flesta som ett ja till en förnuftig avveckling. Men det skedde aldrig. Frågan är fortfarande, kan vi utan tvekan säga, en het politisk stridsfråga.

Därför är det öppet att andra sig om EMU. Men det krävs något mer än att det blivit dyrt att åka på semester. Det krävs en tydlig framstöt från näringsliv och fackföreningsrörelse med hänvisning till svensk ekonomi och därmed välstånd för att en omsvängning ska kunna ske med folkligt stöd.

Och där är vi inte. Ännu.

Religiös propaganda

Sydöstran hade häromdagen en starkt religiös text om Gud, påsk och Jesus. Har tidningen konverterad från socialdemokrati till kristendom?

”Ateist”

Nej för tusan. Men insändarsidan är öppen för alla (nästan) att skriva om sina hjärtefrågor. Och nämnda påskpredikan kompletterades med en annan text som ville reformera bort religionerna.

Det är som det ska vara. Olika åsikter i ett öppet samhälle.

Sen är påsken kanske den mest tydliga av alla exempel på att traditioner är ett komposit av olika religiösa och folkliga inställningar som låter sig invaderas av allt sånt som folk tycker är trevligt.

Påsken är förvisso Jesus på korset, men också ägg, godis, påskkärringar. En enda röra av löjlig vidskepelse, njutbart frosseri, vårkänslor och uppsluppen levnadsglädje.

Annons

Medan några sörjer Jesus öde på långfredagen är det andra som drar upp ytterligare en flaska Kabaj Rebula med hänvisning till att just den sorten lär komma rätt nära det vin som dracks på Jesus tid. Eller vad det nu behövs för ursäkt för att få dricka en flaska vin?

(Men glöm inte bort att vatten också är ett bra alternativ. Det kan, för den som har rätt begåvning, inte bara användas för att gå på utan dessutom lätt omvandlas till vin.)

Avgå Pourmokhtari!

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari bör avgå. Det måste finnas någon gräns för hur mycket hon kan anpassa sig till diktaten från Sverigedemokraterna. Det skulle vara en viktig markör för framtiden och när den här regeringen havererar kommer hon att kunna bli partiledare för ett återuppståndet liberalt parti. Men då måste hon sluta med sina plattityder. Vill hon och regeringen inte rädda framtiden för våra barn och barnbarn?

”Arg klimatliberal”

Fast håll med om att hon står rak i stormen? Det krävs en viss förmåga att stå emot. Och vi är mycket nyfikna på hur kampen inom regeringen och med Sverigedemokraterna formerar sig på klimatområdet.

Som samhällsforskare hoppas jag att alla deltagarna i detta drama för en dagbok som forskarna kan få ta del av om 50 år när vi vet hur det gick.

Men visst, skulle hon skjuta ut sig nu, med hänvisning till att svenskt näringsliv förlorar en chans att delta i den globala omställningen, skulle det väcka beundran.

Sen är förstås det där med plattityderna något som alla politiker ägnar sig åt. Frågeställarens eget ”Vill hon och regeringen inte rädda framtiden för våra barn och barnbarn?” är ett bra exempel. En plattityd avslöjas nämligen genom att vi påstår motsatsen. Ingen kan säga emot! Det är också därför som debattörer gärna lyfter in något så oskyldigt som barn, helst nyfödda.

Ta dessa exempel på partistiska plattityder som förekommit i olika sammanhang:

– Alla barn ska kunna växa upp under trygga förhållanden.

Annons

– Väldigt många som misshandlar barn straffas aldrig. Det tycker vi är fel.

– Varje barn ska kunna känna hopp om sitt eget livs möjligheter.

– Vi vill ett Sverige där föräldrar och barn erbjuds den ekonomiska och sociala trygghet som krävs för att leva ett gott och värdigt liv.

– Ingen förälder ska behöva sova med sina barn utomhus.

– Föräldrarnas inkomst ska inte vara avgörande för barnens möjligheter.

– Förskolan ska ge barn en bra start i livet Inget är viktigare än en bra start.

– Vi måste stå upp för barnen. Barnen är vår framtid och det viktigaste vi har. Vårt samhälle får inte blunda för att barns sårbarhet utnyttjas och att sexuella övergrepp begås.

Eller med andra ord: Bla bla bla.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons