Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Hela systemet är ju rötet

Det gick särdeles bra för Thorengruppen i år. Efter en rafflande final tog man sitt tredje raka SM-guld i innebandy. Även skolorna inom Thorengruppen har visat bra resultat, åtminstone ekonomiskt. Ägaren Raja Thorén har under de senaste tio åren tagit ut aktieutdelning på 81 miljoner kronor. Det är uppenbarligen en koncern med många vinnare. Eleverna är däremot förlorare.
Marknadsskolan • Publicerad 6 juni 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Alla inom Thorengruppen jublar inte.
Alla inom Thorengruppen jublar inte.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Thorengruppen är en av Sveriges största skolkoncerner och har verksamhet över hela landet. I Blekinge driver de skolor och förskolor i Ronneby och Karlshamn, vilka, enligt Skolinspektionens rapporter, inte fått någon allvarlig kritik,.

Det har däremot en rad andra skolor inom Thorengruppen. Framförallt är det koncernens gymnasieskolor som kritiseras. På 23 av dem har eleverna inte fått den undervisning de har rätt till, visar SVT:s granskning. Det framkommer att det emellanåt är stora brister.

Annons

När det gäller frågor som lärartäthet och behörighet tenderar friskolor konsekvent att ligga lägre än kommunala skolor; ägarnas vinster ska ju skapas någonstans. Thorens gymnasieskolor skiljer sig, enligt SVT, markant även från andra fristående gymnasieskolor. Snittet för alla gymnasieskolor är tolv elever per lärare, inom Thorengruppen är det 17. Andel lärare med lärarexamen är på landets gymnasier i genomsnitt 83 procent. På Thorengruppens är det 64 procent.

Obehöriga lärare är billigare. Det blir också billigare om man struntar i att ha nödvändiga lokaler och utrustning.

Pengar som borde gått till lärarlöner går istället till att driva en innebandyförening och en arena till den grad att Thorengruppens Innebandyklubb nu dominerar sporten.

Det om något visar väl att mycket är fel.

Väldigt fel.

Men förmodligen händer det inte särskilt mycket - den här gången heller.

I filmen Drömkåken med Björn Skifs slår rörmokaren med hammaren på köksbänken, med följden att allt går sönder.

- Wow, säger Skifs karaktär.

Ja, det kan man nog säga, inskärper rörmokaren och fortsätter:

Hela avloppet är ju rötet, allting måste bytas ut. Det kan ju paja när som helst.

Annons

I filmen byts avloppet ut.

När det gäller skolsystemet händer i princip ingenting - det stannar vid ”wow”.

Hur många ”wow” ska det bli innan någon förändring kommer till stånd?

”Obehöriga lärare är billigare. Det blir också billigare om man struntar i att ha nödvändiga lokaler och utrustning”
Markus Alexandersson

Återkommande granskningar visar den nära kopplingen mellan skolkoncernerna och politikerna som ansvarar för skolan. Budskapet är att inget ska ändras som förändrar systemet i grunden.

SVT:s inslag från Thorens gymnasieskola i Växjö illustrerar väl koncernens strategi. Säg åt media att de inte är välkomna, håll tyst, fortsätt som vanligt - och fortsätt ta ut stora vinster.

Till vem kan man då ställa hoppet?

Expressens ledarsida kan man säga mycket om, emellertid har den blivit en av de tydligaste och klokaste borgerliga rösterna mot det havererade skolsystemet. Enligt den beror situationen på att ”de borgerliga gjorde friskolan till en skyddad verkstad för företag”. Expressen menar att ”de enda som borde skämmas mer än Raja Thorén är de borgerliga politiker som inte satt stopp för denna skojarverksamhet”.

När nu förre chefredaktören Anna Dahlberg - och en av de tydligaste kritikerna mot marknadsskolan - blivit statsministern statssekreterare kan man ha förhoppningar.

Men det krävs mer än fernissa.

Hela systemet är ju rötet. Som han sa.

Markus AlexanderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons