Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: I mörkret är alla katter grå

Det går inte så bra för Finlands nya regering. Den är på väg att spricka eftersom ministrarna från SD:s motsvarighet Sannfinländarna avslöjas ha skrivit rasistiskt på nätet. Det tycks vara ett mönster.
Högerpopulism • Publicerad 17 juli 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Begåvade djur i Kalmar.
Begåvade djur i Kalmar.Foto: Alessandro Della Valle

En högt uppsatt SD-politiker i Kalmar hyllade i ett inlägg på sociala medier ett mord på en gängledare och kryddade med en rad emojis, bland annat en Champagneflaska. När hon häromdagen konfronterades skyllde hon ifrån sig.

På sin katt!

Annons

Kanske var det en panikartat och irrationell försök till en dum bortförklaring - men det kan också resultatet av en kultur inom SD. Typ skriv så mycket oanständigt som möjligt på sociala medier på gränsen till rasism - blir du påkommen, skyll ifrån dig.

Kalmarpolitikern var inte den första, och säkert inte den sista heller. Kvinnan som skrev rasistiskt om en pojke som sålde majblommor skrev återkommande grova inlägg på Twitter, men när hon konfronterades hävdade hon att hon fått sitt konto kapat.

Medier har återkommande avslöjat SD-politiker med tunga förtroendeuppdrag uttryckt sig rasistiskt, ofta under signaturer och med syftet att det inte ska kopplas till dem. De senaste åren har det även flera gånger avslöjats att SD-politiker i Blekinge skriver grovt rasistiskt eller våldsförhärligande på nätet.

Det möts mest med gäspningar nu, man liksom vänjer sig, som Kjell Höglund sjunger.

Eller också beror det på att de lyckas uppträda städat när de agerar i etablerade medier och att människor liksom inte får ihop att de som ser ordentliga ut och uttrycker sig korrekt kan ha rasistiska föreställningar.

Nu har dom putsat upp fasaderna.

Nu ser dom ut som demokraterna.

Det är bluff! Det är samma gäng!

Om igen samma Svarta Gäng!

Så sjöng Björn Afzelius på 1980-talet. Då handlade sången om Moderaterna - nu är det också en illustration av Sverigedemokraterna.

Annons

Och tydligen av dess systerparti Sannfinländarna.

Liksom i Sverige lockades borgerliga partier av makten till den grad att de inledde regeringssamarbete med det högerpopulistiska partiet. Det visade sig snart att den nyutnämnde näringsministern hade kopplingar till nazistiska organisationer och tvingades till sist avgå. Några dagar senare framkom att självaste finansministern och Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra, som dessutom är vice statsminister, har avslöjats för att ha skrivit rasistiska inlägg under fingerat namn på partikollegan Jussi Halla-ahos tidigare blogg, men även senare inlägg på egen blogg. Halla-aho är numera talman.

”De lyckas uppträda städat när de agerar i etablerade medier och att människor liksom inte får ihop att de som ser ordentliga ut och uttrycker sig korrekt kan ha rasistiska föreställningar”
Markus Alexandersson

Trycket på statsminister Petteri Orpo är nu stort - bland annat från president Sauli Niinistö - och frågan är om regeringen överlever.

Sannfinländarna gör som så många andra företrädare för högerpopulistiska partier - skyller på medierna. Dessa får emellertid kritik för att de just inte granskat Sannfinländarna, att det är oberoende grupper som plockat fram uppgifterna.

Den finländske författaren Mike Pohjola har på Facebook skrivit ett uppmärksammat ”öppet brev” till journalisterna. Han menar att medierna bedriver självcensur och ställer hovsamma frågor i stil med ”är du högerextremist?”, vilka de naturligtvis svarar nej på.

När det framgått att det finns en stor extremhöger kan den ”breda ut sig och växa utan att man märker det genom att följa massmedierna. (På sociala medier märker man det i alla fall)”, skriver Pohjola.

I internetforumens mörker är alla katter grå, förmodligen även den i Kalmar. Därför måste de belysas så att man ska se skillnaden mellan agerande i mörkret och i strålkastarljuset. För den är uppenbarligen stor.

Markus AlexanderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons