Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Kan AI plocka jordgubbar?

Det finns väl ändå några saker som inte den digitala revolutionen rår på, och det är att jordgubbarna ändå måste plockas av människor. Eller?
Artificiell Intelligens • Publicerad 23 juni 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Kan denna juvel i den svenska sommarens krona plockas av AI?
Kan denna juvel i den svenska sommarens krona plockas av AI?Foto: Stig-Björn Ljunggren

En av de klokaste saker som sagts om AI och jobben är att det inte är AI som kommer att ta över, utan det är människor som använder AI som blir vinnarna.

Det ser vi redan. AI och digitaliseringen i sin helhet har inneburit att en massa arbetsuppgifter försvunnit, att kvarvarande arbeten blivit lättare och givetvis att nya jobb tillkommit.

Annons

Vi har kunnat förenkla bilresandet genom att vi numer inte behöver bläddra i en kartbok för att försöka hitta fram till huset dit moster och hennes nya karl flyttat; det är inte nödvändig att hålla i minnet vilka som gjorde rösterna i ”Djungelboken” för det finns Google; det går att ha möten utan att behöva åka in till Karlskrona; eller få en ny säng levererad ett par dagar efter att vi tryckt på en knapp.

Och så vidare.

Med sociala medier har en ny dimension öppnats upp. Det är en samhällsrevolution som vi ännu inte förstått konsekvenserna av. Mer än att vi kan se hur sånt som X och TikTok har givit makthavare myror i brallorna eftersom det underminerar deras möjligheter att skapa det samförstånd med sina befolkningar som de måste ha för att kunna styra och ställa med minsta möjliga friktion.

Inte undra på att det kommer förslag om att begränsa användningen av Internet, exempelvis genom att låta AI kontrollera vad vi chattar om och förbjuda (= försöka förhindra) att barn och ungdomar använder sina mobiltelefoner utan uppsyn.

Hur ska vi kunna få pli på det uppväxande släktet om de inte tittar på Bolibompa utan surfar runt själva på diverse suspekta nätfora? Och vi har redan sett vad som händer om folk kan koka ihop olika konspirationer och samhällsanalyser utan översyn!

Det brukar hävdas att när industrialismen bröt fram på 1800-talet så var bönderna rätt övertygade om att de skulle vinna i det långa loppet. Förklaringen var enkel. Fabrikerna tillverkade kullager, sågade virke och kokade pappersmassa. Men de som jobbar måste äta. Och maten producerar jordbruksnäringen. Därmed skulle bondeklassen fortfarande vara i centrum.

Vi vet hur det gick. Förvisso är det ungefär lika många idag som för 100 år sen som är inblandade i livsmedelshanteringen. Men böndernas andel av detta har blivit mycket mindre och deras politiska inflytande har minskat kraftigt.

”Så när vi odlar förhoppningen att människor även i framtiden måste plocka jordgubbarna, denna juvel i den svenska sommarens krona, och att AI därför får finna sig i att vara ett komplement till alla som jobbar med kroppen, så bör vi vara försiktiga.”
Stig-Björn Ljunggren

Så när vi odlar förhoppningen att människor även i framtiden måste plocka jordgubbarna, denna juvel i den svenska sommarens krona, och att AI därför får finna sig i att vara ett komplement till alla som jobbar med kroppen, så bör vi vara försiktiga.

Visst. Det måste fortfarande finnas folk som gör riktiga jobb. Men deras politiska inflytande kommer att minska. Och framförallt ska vi inte underskatta vad robotarna kan åstadkomma.

Därför har vi frågat AI hur det blir med jordgubbsplockningen i framtiden. Svaret levereras av ChatGDP i ledarsticket nedan.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons