Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Kyrkan normaliseras: Halleluja!

För vissa inom borgerligheten är ”1968” ett rött skynke. Nästan alla problem som yppar sig anses ha rötterna i de politiska förändringarna som vi upplevde i slutet av sextiotalet.
Publicerad 2 februari 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Svenska kyrkan förlorar medlemmar. Det är en bra normalisering som kyrkan själv tjänar på. Det kräver ett Halleluja!
Svenska kyrkan förlorar medlemmar. Det är en bra normalisering som kyrkan själv tjänar på. Det kräver ett Halleluja!Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu senast kunde vi läsa om Svenska kyrkan på ledarsidan i BLT. De skriver att de ”kristna förtjänar en kyrka som ägnar sig åt kristendom i stället för att kritisera språktest, bedriva kampanj mot Israel och nu protestera mot en gruvetablering utanför Jokkmokk.”

Att kyrkan inte ägnar sig åt sina egna angelägenheter tycks BLT tro beror på någon slags 68-infektion, varför de utropar: ” Herre, fräls oss ifrån 68-kyrkan”!

Annons

Men BLT blundar för Svenska kyrkans traditionella roll i det svenska samhället – nämligen att vara en uppfostrare av svenska folket som med alla till buds stående medel önskat klämma in kristendomen i folks arma huvuden.

”Men BLT blundar för Svenska kyrkans traditionella roll i det svenska samhället – nämligen att vara en uppfostrare av svenska folket som med alla till buds stående medel önskat klämma in kristendomen i folks arma huvuden.”
Stig-Björn Ljunggren

BLT hävdar exempelvis att Jesus och hans apostlar knappast hade någon åsikt om språktester, vilket Svenska Kyrkan deklarerat sig kritiska till.

Får vi påminna om att nämnda kyrka mycket väl har haft åsikter om vilket språk vi använder, och dessutom varit mycket nitiska i att hålla efter vad slags gudar vi tillbeder.

Och denna tradition, att lägga sig i vilken livsstil folk väljer, är något som alla slags överheter i vårt land ägnat sig åt, olyckligtvis också finns det en del sådant inom socialdemokratin.

Kyrkan såg sig förr som samhällets andliga överkonstapel. De har bokstavligt trängt sig in i folks sovrum, predikat att vi ska sova med händerna på täcket, försökt släpa ungdomarna till kyrkan och sätta ironiska författare i fängelse, och använt skolan som sitt främsta indoktrineringsinstrument sedan husförhören kom ur modet.

Glöm inte heller att kristdemokraterna är ett parti som bildades bland annat med syftet att bibehålla kristendomskunskapen i skolan. De skapades för att försvara de konfessionella inslagen i undervisningen. Detta var 1964 och det är lite svårt, även för BLT, att skylla sådan klåfingrighet på 1968 års revolutionärer.

Och ingen inbillar väl sig att kristdemokraterna – om de ges inflytande över skolpolitiken – kommer att hålla fingrarna borta från läroplanernas utformning? Då kommer det att bli ännu mer av pekpinnar av typen ”det judisk-kristna arvet” i skolundervisningen. Ett arv som de betraktar som vårt ”etiska modersmål”.

Liksom de också kommer att jobba för att de konfessionella friskolor ska ha fritt fram, så länge de håller sig till den rätta läran ...

Låt oss respektera Svenska kyrkans rätt att själva tro vad de vill tro, men låt oss inte acceptera att de åter börjar följa i sina traditionella fotspår och berätta för oss vad vi får och inte får tycka eller göra. De är en ideell sammanslutning bland alla andra och de har utvecklats till det bättre.

BLT låter beklagande över att kyrkan förlorat en 1,5 miljoner medlemmar de senaste 20 åren.

Annons

Men vi tycker tvärtom, det är bara en välkommen normalisering av denna organisation. Något många av dem själva också uppskattar.

Nu försvinner medlemmar som aldrig bett om att få vara med i kyrkan, utan tvingats in av sina hederskulturellt tänkande föräldrar. Så låt oss därför ropa Halleluja! över denna utveckling.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons