Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Låt henne stanna

Det jäser över på Facebook och det strömmar till protester som växer timma för timma med tusentals upprörda människor.
Utvising • Publicerad 22 mars 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Låt Lisa stanna skriver Jan G Andersson.
Låt Lisa stanna skriver Jan G Andersson.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Det tog full fart efter ett TV-inslag på tisdagskvällen som berättade att Migrationsmyndigheterna vid vidhängande domstol har beslutat att utvisa en 9-årig flicka, Lisa, till ett albanskt barnhem trots att hon huvuddelen av livet bott i Sverige hos ett par som försöker adoptera henne.

Det är inte fråga om någon vårdnadstvist mellan två makar om vem som ska uppfostra flickan. Mamman finns inte i Albanien och var pappan finns vet ingen.

Annons

Så hennes anknytning dit är minimal för det finns inga släktingar. Så det enda är att hon är född där, men kan inte ett ord albanska utan går i svensk skola och bor hos ett par som således vill adoptera henne.

Hur beslutet att hon ska ut ur landet kan motiveras är, för att uttrycka sig milt, utomordentligt svårförståeligt. Men det är inte första gången som knäppskallarna i migrationsbranschen tänker med huvudet under armen.

Det finns dessutom anledning att misstänka att det hysteriska hetsandet mot alla som inte ser ut som Kalles Kaviar-grabben eller hans syster ska förpassas ur landet.

Denna armé av inskränkta leds inte bara av Jimmie Åkesson utan i högre grad av migrationsminister Maria Malmer Stenergard som till skillnad från pratmakaren Åkesson har alla instrument i sin hand för att Sverige inte ska släppa in mer än det minimala antal kvotflyktingar Sverige är skyldigt enligt konventionen att ta emot.

Men hon nöjer sig inte med detta. De som begått grova brott och dömts till utvisning, men inte kan förpassas till sina hemländer ska naturligtvis hållas inom lås och bom, men migrationsministerns ambition verkar vara större att jaga dem som inte fått uppehållstillstånd, men väljer att gå under jorden här i hopp om att få en ny chans att stanna.

De väljer att hellre leva i en skuggtillvaro än att återvända. Är det ett sådant underjordsliv här som skulle vänta vår Albanienfödda 9-åring istället för barnhemmet där?

”Det kommer säkert att finnas många människor i vårt land som är beredda att begå civil olydnad för hennes skull, men det klokaste vore att Migrationsmaffian svalde förtreten eller att regeringen är så omdömesgill att de låter Lisa stanna.”
Jan G Andersson

Det kommer säkert att finnas många människor i vårt land som är beredda att begå civil olydnad för hennes skull, men det klokaste vore att Migrationsmaffian svalde förtreten eller att regeringen är så omdömesgill att de låter Lisa stanna.

Jan G Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons