Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Ledarintervju med Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén

Sydöstran träffar Miljöpartiet De Grönas språkrör Daniel Helldén på Antikvariat Bode i Karlshamn:
Miljöpartiet De Gröna • Publicerad 26 februari 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Daniel Helldén, språkrör Miljöpartiet De Gröna intervjuas i Karlshamn på Antikvariat Bode.
Daniel Helldén, språkrör Miljöpartiet De Gröna intervjuas i Karlshamn på Antikvariat Bode.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Vad vill ni i miljöpartiet?

– Just nu är det EU-politiken som står i centrum. Det är tre saker vi talar om, klimat, natur och demokratifrågor. Det handlar om att vi inför EU-valet vill lyfta fram att högerkrafterna inte ska kunna skruva tillbaka EU:s klimatarbete. Det är oroande. Vi vill förstås inte bara bromsa en tillbakarullning utan också driva på.

Annons

Så det som oroar er är att det blir i EU som i Sverige, att krafter som SD stoppar klimatomställningen?

– Ja, SD vill riva upp viktiga beslut för omställningen, trasa sönder klimatpolitiken på nationell nivå. Men också på EU-nivå. Det vore hopplöst om det skulle gå åt det hållet.

Sen nämnde du ”natur”?

– Klimat spelar in på naturfrågorna, även där vill högerkrafterna gå baklänges. Här i Blekinge har jag just träffat PFAS-föreningen och det gör mig upprörd över hur de tvingats driva sin fråga samtidigt som regeringen går de tunga industriernas intressen. De bromsar förslag som försöker begränsa spridningen av farliga kemikalier, exempelvis.

Och så demokratifrågan?

– EU är en viktig kraft för demokratiarbete, fred och grundläggande rättigheter. EU ska finnas till för fler, men vi ska inte kompromissa med de kraven som ställs på medlemsländerna: exempelvis på rättssäkerhet, demokrati, arbete mot korruption och mänskliga rättigheter. Högerkrafterna driver på för att förstöra demokratiarbetet, de ger sig på utvidgningsfrågor, exempelvis bistånd som går till länder som Ukraina och Moldavien där vi försöker driva på för att skydda dem mot ryskt inflytande, hjälpa dem att utveckla sina demokratier, så att de kan komma med i EU genom att förbättra sina rättssystem, skapa pressfrihet och liknande.

Det försöker högerkrafterna stoppa?

– Om de får större genomslag i Europaparlamentet kommer denna utveckling att försvagas. Det är oroväckande ...

Hur är det med er miljöpartister och EU nuförtiden?

– Vi har gått från att vara EU-negativa till att bli EU-positiva. Vi har sett hur Europasamarbetet kan vara betydelsefulla för sådan som klimat och demokrati. Exempelvis driva abortfrågan gemensamt för hela Europa. Nu är det viktiga att det inte går åt fel håll …

”Vi har gått från att vara EU-negativa till att bli EU-positiva. Vi har sett hur Europasamarbetet kan vara betydelsefulla för sådan som klimat och demokrati. Exempelvis driva abortfrågan gemensamt för hela Europa. Nu är det viktiga att det inte går åt fel håll …”
Daniel Helldén, Miljöpartiet
Annons

Nationellt, vad gäller för Miljöpartiet då?

– Det nationella hakar i det vi ser på EU-nivå. Regeringen har inga ambitioner. Vi ser hur klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari lägger fram förslag där de försöker smyga med beräkningar som bygger på att de har kvar politik som de faktiskt tagit bort. De talar inte om det, utan skjuter upp detta till framtiden. Det här måste vi stå upp mot inför valet 2026 ...

Ni har försökt avsätta Romina Pourmokhtari?

- Ja vi är lite sura på socialdemokraterna att de inte stödde vårt misstroendevotum som vi lade fram tillsammans med vänsterpartiet och centerpartiet. Vi anser att det finns grund för en misstroendeförklaring. Men det blev nedröstat av riksdagen.

Men vad kan göras för att en omställning ska accepteras av hela folket?

– Vi vill att det ska vara en rättvis klimatomställning. Det måste vi trycka mer på så att alla känner att de är en positiv del av detta. Det måste exempelvis också gälla landsbygd och glesbygd. Vi miljöpartister anklagas ofta för att vara ett storstadsparti och därför försöker vi nu forma en klimatpolitik där alla är med ...

Vad skulle det kunna innebära exempelvis?

– Ett förslag är Sverigekortet. Det ska gå att som exempelvis i Tyskland kunna åka med all kollektivtrafik i hela landet på samma kort. Du betalar 499 kronor och får sen kliva på regionaltåg och bussar. Tanken ä att göra det enkelt att åka, att det ska gälla alla, att det ska vara billigt, oavsett om du bor i Stockholm eller Norrland.

Men om det inte går någon kollektivtrafik där du bor?

– Då vill vi ha någon form av regionalt stöd till den som måste använda bilen. Vi jobbar med att utarbeta ett sådant förslag. Tidigare har vi föreslagit ett skatteavdrag beroende på var man bor. Eller kanske en ”leasincheck” som du kan använda när du behöver använda bil. Poängen med detta är behovet för att skapa acceptans och mer rättvisa i omställningen.

Annons

En sak som jag fascinerats av är att regeringen inte intresserar sig för omställningen, trots att näringslivet vill ha en aktiv stat?

– Näringslivet är skitförbannade på regeringen. De har byggt upp sina affärsplaner utifrån att det nu ska bli en industriell förnyelse. De vill satsa på att bli världsledande i detta, så vi kan exportera bra produkter.

Exakt, och så struntar de i detta? Varför?

– Förklaringen är väl att SD är emot detta därför har regeringen tvingats skrota dessa ambitioner. Sen körde de huvudet i kärnkraften, som gjorde att de kunde strunta i allt annat. De blev så kär i denna metod att skapa elektrifiering, har trott att allt löser sig med kärnkraft. Men detta kommer att bli oerhört dyrt och kräver en planekonomi där staten betalar kalaset.

Har du varit i Blekinge förr?

– Ja, exempelvis under språkrörsutfrågningarna i höstas så var jag i Karlskrona. Sen passerar jag ofta. När jag gick ut 9:an cyklade vi från Stockholm ner till Ale stenar och då passerade jag.

En blekingsk knäckefråga: Äter du ål

– Skulle inte komma mig för att köpa ål ... men jag äter surströmming och därför oroar jag mig för hur fisken är på väg att trålas bort i Östersjön. Det bör förbjudas och eftersom Isabella Lövin kandiderar för Miljöpartiet i EU-valet så har vi en stark kandidat som kan mycket om denna fråga.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons