Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Liberalerna struntar i individens frihet

Att Liberalerna av alla partier lägger ett förslag om att styra befolkningens skärmtid, vad är det som händer?
Liberalerna • Publicerad 14 mars 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Hahaha!
Hahaha!Foto: Stig-Björn Ljunggren

Som socialdemokrat är jag inte främmande för att staten ibland behöver bestämma åt folket. När folket har haft en evighet på sig att fördela föräldraförsäkringen mer jämlikt eller ge kvinnor mer makt men ändå inte gör det till exempel. Då är kvotering och tvingande lagstiftning ett rimligt verktyg.

Men vi går nu mer och mer mot ett övervakningssamhälle, och det gör vi med Liberalerna i spetsen. Det tror jag inte riktigt någon av oss förutspådde.

Annons

Att barn inte bör ha skärm efter klockan 23 håller nog de flesta av oss med om. Att staten ska in och styra våra telefoner för att det ska ske är en annan sak. Föräldraansvaret är viktigt men vi får aldrig glömma att det alltid kommer finnas barn som inte har vettiga föräldrar.

De allra flesta har dock det, och det finns idag massor med verktyg för att begränsa sina barns skärmtid. Jag som förälder kan ha koll på i princip allt mina barn gör på sina telefoner, via min egen telefon. Jag kan införa spärrar och ställa in exakt hur mycket skärmtid de får ha.

En del barn har fri skärmtid och kan ha telefonen hur länge de vill och det kommer vi inte komma undan även om detta införs. Vet ni vilket annat land som diskuterat det här? Kina!

Kanske inte den förebilden vi vill ha när det kommer till integritet och mänskliga rättigheter.

Sen tycker jag att det är otroligt intressant att i den här frågan är barn bara barn och kan inte ta eget ansvar. Men samtidigt så har regeringen gått fram med att de vill sänka straffmyndighetsåldern från 15 år. Nu kan jag inte hitta någon ålder i förslaget om skärmtid, men det är ju inte helt omöjligt att de här två åldrarna kommer krocka.

Alltså att regeringen tycker att man kan vara straffmyndig när man är 12 eller 13 men man kan inte hantera sin skärmtid själv. Inte nog med det så kan inte ens föräldrar hantera det heller, bara staten.

”Så inte nog med att moderater och kristdemokrater har ballat ur och plötsligt krokar arm med Sverigedemokrater både på riks-, region-, och kommunnivå – nu struntar Liberalerna plötsligt i det här med individens frihet också.”
Ida Lapell

Det är ju skrattretande. Och det mest ironiska av allt är ändå att det är just Liberaler. Liberalernas ungdomsförbund samt Liberala studenter har gått ut med en debattartikel där de sågar sitt parti i den här frågan.

Så inte nog med att moderater och kristdemokrater har ballat ur och plötsligt krokar arm med Sverigedemokrater både på riks-, region-, och kommunnivå – nu struntar Liberalerna plötsligt i det här med individens frihet också.

Ida Lapell
Annons
Annons
Annons
Annons