Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: När kapitalet tänker nytt

Att Roger Akelius går in som storägare i skolföretaget Academedia med föresatsen att uppdraget främst inte är att göra vinst utan skapa en bra skola har väckt visst uppseende.
Ordning • Publicerad 15 februari 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
När kapitalet tänker nytt får vi se upp.
När kapitalet tänker nytt får vi se upp.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Dels gjorde hans utspel att Academedias aktiekurs rasade, dels har det ställt diskussionen om friskolor och skolkoncernernas vinster på huvudet.

Vad ska vi tro om en kapitalist som i valet mellan utdelning eller utbildning säger sig välja det senare?

Annons

Nu ska väl sägas att sättet att resonera inte är helt nytt. Undertecknad har jobbat med bland annat Academedia och vet hur de resonerat - det enda sättet att tjäna pengar på sikt är att erbjuda en bra utbildning.

Det är en ambition som dock inte alltid verkar hålla för alla friskolor.

Men det mest intressanta med Akelius planer är dock hans långsiktiga idéer om att göra om hela skolsystemet. Han vill att de rika ska kunna betala för sina barns utbildning, medan det allmänna får ta hand om de övriga. Alltså en form av ”riktiga” privatskolor istället för dagens sammanhållna valfrihetssystem.

Om det lyckas, och vi får privatskolor för de mer välbeställda, vad blir det då kvar av en utbildningspolitik som driver jämlikhet och rättvisa?

Det centrala i skolpolitiken har varit ett gemensamt system där valfriheten driver fram ständiga förbättringar. Genom att de missnöjda kan göra ”exit” och de framgångsrika får fler elever kommer också skolorna att tvingas hålla sig på tå.

På så sätt är det tänkt att ingen skola ska kunna utvecklas till en ”fet katt” som inte behöver bry sig om vad elever och föräldrar tycker. Men valfriheten inom ett sammanhållet skolsystem är något annat än valfrihet utan en gemensam finansiering.

Vi har idag kommunala skolor och friskolor men inom samma ramar där politiken har stort inflytande över hur verksamheterna ska utformas. Men får vi en ordning med allmänna skolor och privatskolor kommer den möjligheten till samordning att urholkas.

Då kommer nog många att inse fördelarna med dagens system.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons