Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare. När rutten partikultur tar över

KD-konflikterna i Blekinge är inte som vilka strider som helst. De avslöjar hur en rutten partikultur har tagit över.
Kristdemokraterna • Publicerad 18 december 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Hur stabil är partikulturen i Kristdemokraterna egentligen?
Hur stabil är partikulturen i Kristdemokraterna egentligen?Foto: Johan Nilsson/TT

Henrik Gustafsson Ehrenberg heter KD:s nya policychef. Han fick tidigare lämna partiet efter att under det fingerade namnet ”OveTove” skrivit nedsättande omdömen om partikollegor. Senare har

han också dömts för grovt bedrägeri.

Annons

Tidigare innehades uppdraget av Johan Ingerö, som sparkades som partisekreterare efter att ha polisanmälts av Europaparlamentarikern Sara Skyttedal för sexuellt ofredande.

Partiledaren Ebba Busch har dessutom erkänt sig skyldig till grovt förtal och skrivit på ett strafföreläggande.

Det är kanske inte så märkligt att partiet även längre ner i organisationen genomsyras av såväl bristande vandel som att man tycks attrahera en del märkliga element. Bibels åttonde budord om att ”du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa” hedras väl inte heller direkt, vare sig här eller där.

””Bibels åttonde budord om att ”du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa” hedras väl inte heller direkt, vare sig här eller där.””
Markus Alexandersson

Alla partier har interna konflikter, det är en oundviklig och naturlig del av ett partis inre liv. Frågan är om inte de inom KD är de mest hänsynslösa och anmärkningsvärda.

Ryktesspridningen om ”partivänner” i Karlskrona och krav på kommunalrådet Bengt Jönssons uteslutning är det senaste exemplet.

Men det finns fler.

I lördags avslöjade BLT en pågående konflikt i Olofström. I Ronneby hoppade Willy Persson av efter att Anna Ekberg placerats på partiets lista. ”Jag vill inte vara med och administrera en person som skapat problem i kommunen”, sa han till BLT och hänvisade till att hon blivit utköpt av kommunen.

I Sölvesborg lämnade förre gruppledaren partiet efter att ha kritiserats för ett abortuttalande. I regiongruppen var det krig inför öppen ridå när partiet tidigare i år bytte samarbetspartier.

Flera av partiets tidigare eller nuvarande företrädare i Blekinge har också dömts för brott eller fått lämna sina tjänster efter vad som beskrivits som ”samarbetssvårigheter”.

En förklaring är att partiet är så pass litet och svagt att man inte utvecklat en stabil partikultur och en infrastruktur för att hantera besvärligheter - men också att i den mån man har en partikultur är den präglad av aggressivitet. Den består i dels Ebba Buschs retorik och hur nära partiet lierat sig med SD.

Annons

BLT skriver att Per-Martin Sternevi, som hävdar att han blivit utsatt för ryktesspridning av Bengt Jönsson, blev ordförande i KD i Karlskrona efter bara ett par månader som medlem.

Han är säkert en bra person - men att kunna avancera så snabbt avslöjar något hur svagt partiet är och att man i princip kan komma ”från gatan” till att bli partiets främsta företrädare.

Då kan det gå hur som helst.

Markus AlexanderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons