Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Ola möter Sydöstran

Ola Robertsson är socialdemokraternas kandidat till kommunalråd i Ronneby. Vi träffas strax innan ett dörrknack på Hjorthöjden i Ronneby, ett typiskt svenskt hyreshusområde från slutet av sextiotalet. Det är för mig okänd terräng men Ola hittar som i sin egen ficka, för här har han varit sedan barnsben.
Ronneby • Publicerad 7 september 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ola Robertsson, socialdemokraternas kandidat till kommunalråd i Ronneby (t.v) och en halv politisk chefredaktör på Sydöstran, Stig-Björn Ljunggren
Ola Robertsson, socialdemokraternas kandidat till kommunalråd i Ronneby (t.v) och en halv politisk chefredaktör på Sydöstran, Stig-Björn LjunggrenFoto: Stig-Björn Ljunggren

Han söker direkt upp en bra bänk att sitta och jag kan ställa min obligatoriska fråga till alla politiker vi intervjuat på denna ledarsida under denna valkampanj:

Vad handlar valet om enligt socialdemokraterna i Ronneby?

Annons

– Det är väldigt tydligt här i Ronneby. Exempelvis har vi haft sjunkande resultat i skolan i flera år. När det görs jämförelse över landet är vi sämst i Blekinge och bland de sämsta i Sverige. Men det moderatledda styret har inte skjutit till några nya resurser för att vända utvecklingen, utan tvärtom gjort besparingar och de senaste åren har man mött utvecklingen med anställnings- och inköpsstopp.

Och samma kritik har ni när det gäller äldreomsorgen?

– Ja, där har vi också negativa resultat, personalen sliter hårt och gör vad man kan med för få resurser. Moderaternas enda svar är privatisering, vi vet att det då försvinner pengar i privata vinster som borde gått till välfärden. Ett annat exempel är hur man vill flytta ut Lindebo till utkanterna av Bräkne-Hoby, när kommunen äger en tomt mitt i samhället. Där vill vi bygga ett nytt kommunalt boende.Vi vill att pengarna ska stanna i verksamheten.

Det är också diskussion om Johannishus?

– Ja där vill man hyra ett boende, men de vill inte redovisa vad det kostar, inte ens när beslutet skulle tas i Kommunfullmäktige fanns beräkningar för vad de olika alternativen skulle kosta. Räknar man på hyresavtalet jämfört att bygga själva, går att få fram ett belopp på 100 till 150 miljoner i merkostnad än om vi byggt själva. Det är pengar som borde gå till välfärd inte privata vinster.

Så vad är skiljelinjen alltså?

– Den moderata kommunledningen gör välfärden svagare, rustar ner det allmänna och privatiserar verksamheten. Vi vill satsa istället och att kommunen ska ha kontroll över verksamheten.

Det har varit mycket kritik mot hur föreningslivet och kulturen utvecklats i Ronneby …

– Föreningslivet är samhällets grundpelare. Men det moderatledda styret har slagit undan benen. De har exempelvis sparat på kulturskolan, halverat bidragen till kulturföreningarna och Blekinge är det län som tappas flest deltagartimmar inom idrotten i Sverige under corona. Ronneby sticker ut, vi hade lokalt de tuffaste lokala restriktionerna. Då måste man vara beredd att satsa på föreningslivet så de får en nystart. Det moderata styret har kommit på kant med föreningslivet, vi menar att man måste återuppbygga förtroendet hos hela föreningslivet.

Och här kommer väl integrationen in?

Annons

– Ja, därför vill vi genom satsningar på föreningslivet bygga tillit mellan människor. Ett förslag som är viktigt är en fritidsbank, där man kan låna utrustning. Det är extra viktigt i Ronneby där var femte barn växer upp i relativ barnfattigdom. Alla ska kunna delta i föreningslivet. Därför är det också viktigt att ekonomiskt stötta föreningarna så att inte avgifter behöver höjas i det nu tuffa ekonomiska läget. Inget barn ska behöva lämna föreningslivet på grund av sina ekonomiska hemförhållanden.

Vad mer kan göras för barnen generellt?

– Skolfrukost! Vi vet att många inte äter frukost hemma och att det får konsekvenser för inlärningen under hela skoldagen. Här spelar flera faktorer in, barnfattigdom, hemförhållande, stress, pendling och så vidare. Erfarenheterna från när vi styrde och man hade frukost i Ronneby är att det blir en lugnare skolmiljö och minskad åtgång av huvudvärkstabletter. Jag är övertygad att det också leder till bättre resultat.

Sen är avslutningsfrågan - vad är socialdemokratins idé enligt dig?

– Det är ett starkt samhälle där vi har gemensamma lösningar på våra gemensamma utmaningar och problem. Det behövs fler vuxna i skolan. alla människor behöver jobb och trygghet. Grundidén är att lyfta de som har det sämst.

Men vad är argumentet för detta?

– Stora klyftor skapar mer kriminalitet och otrygghet. Genom att de som har det sämst får det bättre kommer alla i samhället att gynnas. Genom fler jobb genereras mer skatteintäkter vilket stärker välfärden.

Det är rationellt att hjälpa alla på traven, med andra ord?

- Det är viktigt! Vi måste betona det rationella är att all samhällsförändring ska gynna de som har det sämst, för då får alla det bättre. Socialdemokrati är det rationella valet ...

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons