Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Om moderaterna menar allvar

Moderaterna borde nu egentligen en underbar position. De har länge varit förvisade till att alltid knipa OS-guld i snålhet.
Publicerad 9 februari 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Blekinge skärgård, borde hellre prydas med ett litet kärnkraftverk än 1000 vindsnurror?
Blekinge skärgård, borde hellre prydas med ett litet kärnkraftverk än 1000 vindsnurror?Foto: Christian Hylse

Varje gång en socialdemokratisk regering efter stor tvekan lovat att satsa på någon reform, har moderaterna ylat om att detta leder till slöseri och skattechock.

Men pandemin har tvingat fram en situation där partierna har gått från sträng sparsamhet till att skotta fram pengar till alla verksamheter som behöver stöd för att överleva. Dessutom har energikostnader och pensioner tvingat fram satsningar, dels därför att det behövs, dels för att det är valår.

Annons

Vi har således fått ett läge där en regeringssatsning på en miljard från socialdemokraterna gör att moderaterna kräver 2 miljarder. Eller om SD redan gjort det, blir det moderata budet 3 miljarder. Helst kombinerat med en skattesänkning av något slag.

Det är lite synd om vänsterpartiet, för de har länge varit det enda riksdagsparti som inte accepterat budgetrestriktioner utan sorglöst krävt mer offentliga satsningar även till priset av skuldsättning. För detta har de hånats för ansvarslöshet. Fast nu är detta lika mycket ett signum för alla partier. Utom möjligtvis socialdemokraterna, eftersom de har regeringsansvaret och inte är lika fria att önska sig pengar hit och dit.

Det verkar bli en valrörelse där det är lönehelg varje dag.

Men vi ska kanske se detta som ett svar på de många efterlyst – mer visioner i politiken ...

Till den visionära avdelningen hör också kraven på att Sverige bums bör lösa problemet med energikrisen genom att bygga ut kärnkraften.

Det låter som om detta är något lika enkelt som att skicka efter ett par brallor från Kina.

Kraven har enkelt avvisats från socialdemokraterna med argument på temat ”vem betalar” och ”hur hjälper det oss nu när det tar över ett decennium att färdigställa?”.

Här i Blekinge har moderater vågat sig på att konkretisera de borgerliga förslagen genom att efterlysa en kärnkraftsetablering i Ronneby.

Det är lätt att skratta bort detta. Men vi ska ha klart för oss att det inte är ett schabrak av Forsmarkstyp som avses, utan den nya generationen kärnkraft som förväntas vara betydligt mindre och mer hanterbara enheter.

Dock ligger detta i framtiden och är inget som finns att skaffa i byggsats redan nu. Däremot. Om nu moderaterna menar allvar, så vore det intressant att veta om de har någon lämplig lokalisering för ett kärnkraftverk som redan nu kan pekas ut.

”Om nu moderaterna menar allvar, så vore det intressant att veta om de har någon lämplig lokalisering för ett kärnkraftverk som redan nu kan pekas ut.”
Stig-Björn Ljunggren
Annons

I vanliga fall brukar visionerna och de högtflygande planerna vara avdelad till rikspolitikerna, framförallt när de är i opposition. Då finns sällan några begränsningar för vad de kan önska sig.

Men kommunpolitiker däremot, de sitter med verkligheten under naglarna och kan inte kan fabulera lika fritt.

Jag tror därför att vi har större chans att få svar av våra lokala moderatföreträdare om lämplig lokalisering för denna nationens räddning. Kan den här kärnenergivisionen gå från ande till kött?

Hellre en (1) reaktor vid havet än 1 000 vindsnurror, eller vad?

Väljarna vill säkert veta om de har chans att få en liten puttrande reaktor runt hörnet. Det är det kan det väl värt, med tanke på vad elen kostar?

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons