Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Ortega y Gasset i Sölvesborg

Sättet på vilket Sweden Rock tillsammans med Sölvesborgs kommun anklagas för korruption, liksom vrövlet kring en folkomröstning om kommunalrådsarvoden, ger en fingervisning om hur vår demokrati kanske är på väg att förändras.
Folkstyre • Publicerad 13 december 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
José Ortega y Gasset, spansk filosof som varnade för massmänniskan och säkert hade haft en del att säga om Sölvesborgspolitiken.
José Ortega y Gasset, spansk filosof som varnade för massmänniskan och säkert hade haft en del att säga om Sölvesborgspolitiken.Foto: Wikipedia

Det handlar inte om att demokratin avskaffas som en del larmar om, utan snarare omorganiseras. Det liknar mer en medialt inriktad populism med lutning åt pöbelvälde och polarisering av den typ som skrämmer bort vettigt folk och drar till sig gatans parlament. I värsta fall.

I bästa fall är detta en förvarning om vad som händer när folk börjar tvivla på etablissemanget.

Annons

I detta kan det vara klokt att gå till läggen och se hur diskussionen gick förra gången folkstyret omskapades.Vi kan exempelvis närma oss den spanske filosofen och skriftställaren José Ortega y Gasset som gjorde sig ett stort namn i början av 1900-talet med sin bok Massornas uppror (La rebelión de las masas).

På den tiden fanns en stor oro om vad det som kallades ”massamhället” skulle leda fram till. De enskilda individerna hade genom moderna kommunikationsmetoder, urbaniseringen och auktoriteternas förlorade betydelse bakats samman till en slags varelse. ”Massmänniskan” kom att styras av känslor, inte fakta. Spontaniteten tar överhanden.

Vad då göra åt detta och riskerna att denna massmänniska utan reflektion kastar in samhället i katastrofer?

Ortega y Gasset menade att ”den utvalda minoriteten” (la minoría selecta) genom sin starka vilja, vitalitet, bildning och beredvillighet att förvalta och förändra samhället måste ha ledningen över massmänniskorna. Det behövs en upplyst elit som driver en progressiv utveckling, men medvetna om massmänniskans lynnighet.

”Det behövs en upplyst elit som till skillnad från tidigare överhet bejakar en progressiv utveckling, men samtidigt är medveten om massmänniskans lynnighet.”
Stig-Björn Ljunggren

Men, varnade Ortega y Gasset, om den goda eliten misslyckas med att vägleda folket kommer massmänniskorna att söka sig till mer äventyrliga och brutala eliter. Medelmåttorna kan nämligen inte styra själva, utan tyr sig till några som de tror bättre kan leverera den ordning och livsstil som folk anser sig berättigade till.

På trettiotalet var det också vad som skedde. Demokratin erövrades av en klick personer som bättre än den bildade och upplysta eliten förstod att utnyttja massmänniskans drivkrafter.

Det var då. Och idag?

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons