Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Per-Ola möter Sydöstran

Per-Ola Mattsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Karlshamn, är mitt inne i valspurten och den enkla frågan Sydöstrans ledarsida (Stig-Björn Ljunggren och Ayman Fares) ställer blir förstås:
Karlshamn • Publicerad 8 september 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Per-Ola Mattsson, socialdemokraternas kommunalråd i Karlshamn, tillsammans med Sydöstran (t.h.).
Per-Ola Mattsson, socialdemokraternas kommunalråd i Karlshamn, tillsammans med Sydöstran (t.h.).Foto: Stig-Björn Ljunggren

Varför rösta på socialdemokraterna i Karlshamn?

– Vi är ett parti som ser helheter och är långsiktiga i vårt arbete. För att ett samhälle ska leva och utvecklas ska vi självklart ha bra vård, skola och omsorg men vi socialdemokrater anser att det även krävs att kommunen satsar på idrott, kultur och näringslivsutveckling.

Annons

Men det innebär också att få mer kritik – och riskera mer – än den som inte tar några besvärliga beslut?

– Det enklaste är att inte ta beslut eller att säga nej till förändringar. Det är alltid utmanade att förändra.

Det kan ju bli fel beslut också, kan det visa sig i efterhand?

– Det finns alltid en risk att förutsättningarna förändras eller att det tillkommer något som man inte räknat med men alternativet att inget göra för att man är rädd att det ska hända något är inget alternativ för oss.

Fast det kan kännas ängsligt att gå ut på isen för att se om den håller. Den som inte tycker om att våga ta svåra beslut borde väl egentligen inte bli politiker … men vad är det då som socialdemokraterna i Karlshamn vill göra framöver?

– Vi vill fortsätta vårt långsiktiga arbete samhällsbyggande med näringslivsutveckling, bostadsbyggande, utveckla äldreomsorgen för ökad trygghet för äldre, tillse att det finns bra förskolor och skolor och även starta öppen förskola. Vi kommer att fortsätta att skapa bra förutsättningar för kultur- och idrottsföreningar.

Men debatten i valrörelsen har väl handlat väldigt mycket om högre fängelsestraff och liknande?

– Vi vill fortsätta att bygga det trygga samhället. Det handlar inte enbart om vakter och poliser, utan att skapa ett samhälle som fungerar, exempelvis se till att förskolan, fritids och äldreomsorgen har hög standard och inte minst ett rikt föreningsliv. Det är i samverkan med föreningslivet som vi bygger ett starkt och tryggt samhälle.

”Vi vill fortsätta att bygga det trygga samhället. Det handlar inte enbart om vakter och poliser, utan att skapa ett samhälle som fungerar, exempelvis se till att förskolan, fritids och äldreomsorgen har hög standard och inte minst ett rikt föreningsliv.”
Per-Ola Mattsson, socialdemokratiskt kommunalråd, intervjuad av Sydöstra.

Och den som gör riskerar mer kritik än den som inte gör? Har du exempel på det?

– Ett bra exempel är den nu aktuella diskussionen om att vi behöver mycket mera el till södra Sverige. Det finns flera stora företag som söker tillstånd att bygga storskalig vindkraft i södra Östersjön, mellan Sverige och Polen. Dessa företag har bett kommunerna och regionen om hjälp att påverka myndigheterna för att det ska bli verklighet. Detta säger vi Socialdemokrater i Blekinge ja till medans den moderatledda regionledningen vägrar att medverka i detta arbete. Moderaternas velande riskerar att vi förlorar stora företagsetableringar och att befintliga företag tvingas lägga ned eller flytta från länet på grund av höga elpriser. Deras agerande riskerar att hämma Blekinges utvecklingsmöjligheter för väldigt många år framåt.

Annons

Men den som vågar ta svåra beslut får också mycket kritik som person?

– Ja, men jag sitter inte på det här uppdraget för min egen skull, utan för att få något gjort.

Häromdagen var det någon yngre politiker från Norrbotten som på Ekot hävdade att det var för många äldre i politiken - just denna kommun har visst ingen under 30 på listorna inför valet - och att detta återspeglas i besluten. Hur ser du på detta?

– Vi måste våga föryngra oss. De unga som kommer in får ibland kritik för att de inte är pålästa, de kan inte lika mycket som åldringarna. Det finns en risk med att de gamla vinner och att den nödvändiga föryngringen inte kommer till.

Slutligen. vad är socialdemokratins grundidé som du ser det?

– I grunden, alla människors lika värde, de är det vi bygger samhälle för.

En politisk idé som måste omvandlas i politisk handling för att räknas alltså?

– Ja, det kan vara allt från bostäder till kultur och idrott för alla, det breda och det smala. Hela kommunen ska leva. Det är en stark värdering som vi har.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Ayman FaresSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons