Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Politiker - som folk mest

Ska vi förstå politiker bör vi utgå från att de är som folk mest. Vare sig bättre eller sämre.
Publicerad 8 september 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Fartkamera. En markör för att vi alla är syndare.
Fartkamera. En markör för att vi alla är syndare.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politiker är som vanliga människor, möjligtvis med den skillnaden att de har lättare att stå ut med att kvällarna försvinner i en virvel av möten och sammanträden. Samt att de har i högre grad måste lära sig leva med att dårfinkar skriver skit om dem på sociala medier.

Därför ska vi inte bli förvånade om en och annan politiker ibland gör ”misstag” som innebär att de tillskansar sig lite extra av bidrag. De justerar beloppen de ska få i ersättning för resor, markerar närvaro på möten de aldrig varit på, eller till och med förfalskar intyg.

Annons

”Det finns folk till allt!” är det uttryck som brukar användas för denna typ av dumheter.

Precis som bland vanligt folk finns det också politiker som ibland tar stora risker eftersom de saknar impulskontroll eller normala skamkänslor.

Den senaste påminnelsen om detta är att en ledande politiker i Karlshamn anmälts för oegentligheter och Per-Ola Mattsson, socialdemokratiskt kommunalråd, har lovat att skärpa de interna kontroller för att se till att det inte fuskas. Och kanske framförallt sända en signal till allmänheten att fusk inte tolereras.

Inte bland politiker, inte bland folk.

Men kanske ska vi också påminna om att det inte bara behövs kontroller som ser efter att reglerna upprätthålls, utan det krävs också en självdisciplin. Vi vanliga dödliga bör, innan vi begår en tveksam handling, fråga oss vad mamma skulle säga om hon visste vad vi höll på med. Eller mormor.

Och för politiker gäller motsvarande tumregel – om jag gör så här, vad svarar jag då när reportern från lokalbladet ringer? Har jag ett bra svar, då är det bara att köra. Och har jag inte ett bra svar, då bör jag avstå.

Det finns oftast en liten skillnad mellan vanligt folk och politiker, nämligen att politikern riskerar att hängas ut med namn och porträtt i media - eller åtminstone få sitt namn spritt i skvallret.

Det finns en offentlig skamvrå för folkvalda och andra makthavare som syndar. Medan privatpersoner som gör dumheter oftast får ståta med etiketten ”en man i 20-årsåldern” eller ”kvinnan som är i 35-årsåldern”.

Men det är inte bara i Karlshamn som politikerna nu skärper kontrollen. Även regeringen satsar i budgeten en rejäl slant på att inrätta en ny myndighet som ska ha en systemövergripande kontroll av välfärdssystemen. Fel och fusk ska bekämpas, och det som kallas för ”arbetslivskriminalitet” motarbetas.

Regeringen vill med detta motverka felaktiga utbetalningar, skattebrott, bidragsbrott, arbetslivskriminalitet, penningtvätt liksom finansiering av terrorism.

Annons

Ett rätt brett uppdrag alltså.

Men det som kommer närmast vår vardag av dessa satsningar är antagligen åtgärderna för att skapa ordning och reda på vägarna. Det blir fler kontroller av yrkestrafiken så att villkoren blir lika för alla inom transportbranschen.

Som vi alla vet kan även den bäste ibland synda i trafiken. Det är därför det finns fartkameror uppsatta efter vägarna. Dessa lådor är en markör för att vi alla är syndare som bland tänjer på regelverket när det passar.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons