Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: ”Putinismen svår att begripa”

Det ryska angreppskriget på Ukraina maler på. Ryssland kan inte ockupera och utplåna den ukrainska nationen. Som i alla krig kommer det en dag när kriget ska avslutas med vapenvila och fredsavtal.
Publicerad 30 maj 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ryske president Vladimir Putin vid militärparaden i Moskva under segerdagen 9 maj i år.  (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Ryske president Vladimir Putin vid militärparaden i Moskva under segerdagen 9 maj i år. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV

Inom Ryssland hörs nu alltfler kritiska röster om Putins vanvettiga "militära specialoperation”. USA fick efter cirka tio års krig i Vietnam lämna landet med svansen mellan svansen 1975. Sovjet fick efter cirka tio års krig i Afghanistan lämna landet med svansen mellan benen 1989.

Det finns klara paralleller mellan de båda supermakternas krig. Allting pekar på att ryska stormaktens krig mot grannlandet Ukraina kommer att leda till ett nytt nederlag för Ryssland. Förhoppningsvis ska det inte dröja i tio år.

Annons

USA hade sin dominodoktrin för att kriga i Vietnam. Blev Vietnam kommunistiskt skulle hela Indokina bli kommunistiskt. Sovjet hade sin Brezjnevdoktrin för att kriga i Afghanistan. Blev Afghanistan antisovjetiskt skulle flera antisovjetiska/antikommunistiska regimer etableras i Sovjets närområde.

Alla imperier bygger på våld, förtryck och underkastelse. Historien har en tendens att upprepa sig. Vi kan alltid lära oss något om historien.

Nyligen kom det ut en bok med titeln ”Det fallna imperiet” av Martin Kragh. Den som vill försöka förstå hur den ryska presidenten Vladimir Putin tänker rekommenderas att läsa boken. Den kom ut samtidigt med Rysslands invasion av Ukraina 24 februari i år. Kragh skrev ett extra kapitel till inledningen av boken daterad 26 februari.

Putins doktrin är att Ukraina inte är ett riktigt land utan del av moder Ryssland. Ukrainare och ryssar är ett gemensamt folk med samma ”ortodoxa” värderingar och traditioner. Detta ryska folk är hotat av västvärlden med sina liberala värderingar och demokrati. Det finns en rysk värld att bygga mellan Ryssland, Belarus och Ukraina.

Sovjets seger i andra världskriget, det ”stora fosterländska kriget”, har skapat en nationell stolthet värd att värna och försvara, tycker Putin. Kragh hävdar att Putin drömmer om ett nytt Jalta. Det var i Jalta på Krim Sovjet (Stalin), USA (Roosevelt) och Storbritannien (Churchill) fattade beslut 1945 om ett nytt Europa efter Nazitysklands nederlag.

Vid Helsingforskonferensen 1975 blev Europas länder med USA och Sovjet överens om kontinentens gränser efter andra världskriget. Det var långt före Berlinmurens fall 1989. Alla regeringar var besjälade av att respektera nationsgränsernas okränkbarhet 1975 och fram till idag. Det gäller inte längre i Putins Ryssland efter 24 februari i år.

Jag ska erkänna att jag har svårt att hänga med i Kraghs analyser om Putinismens innersta väsen. Putinismen är ingen ideologi utan snarare en rysknationalistisk lögnaktig rappakalja. Putins tänkande är helt främmande för folken i alla demokratiska länder.

När Sovjets siste generalsekreterare Michail Gorbatjov ville demokratisera och reformera Sovjet (perestrojka) och göra landet öppnare (glasnost) vill Putin helt tvärtom. Marxismen-leninismen kollapsade med Sovjets fall. Putinismen kommer en dag leda till Rysslands fall. När det sker och hur det sker är skrivet i stjärnorna.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons