Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Risktagaren Robertsson (S)

Igår på dagen handlade spekulationerna huruvida det var Roger Fredriksson (M), Nicholas Westrup (SD) eller möjligen Thomas Hässelskog (M) som skulle vara kommunstyrelsens ordförande i Ronneby. Att det nu ser ut att bli socialdemokraten Ola Robertsson säger något om vidden om den dramatik som kännetecknat de senaste veckorna i Ronnebypolitiken.
Kommunpolitik • Publicerad 25 april 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ola Robertsson (S) kan bli ny kommunstyrelseordförande i Ronneby.
Ola Robertsson (S) kan bli ny kommunstyrelseordförande i Ronneby.Foto: Mattias Mattisson

Av allt färre tänkbara scenarier var just ett samarbete mellan S och M ett av de minst tänkbara när det visade sig att möjligheterna att hålla ihop nuvarande styret i Ronneby blev allt mindre. Inte för att det inte är just tänkbart, utan för att det skulle vara enkelt för S och Ola Robertsson att luta sig tillbaka, se Roger Fredriksson kräla i sin skit - och i nästa val inkassera resultatet av det.

Robertsson väljer inte den enkla vägen.

Annons

När alla partier i den styrande koalitionen till sist har insett att det har blivit nödvändigt att distansera sig från Roger Fredriksson gör Ola Robertsson tvärtom. Han bjuder alltså in till presskonferens och står bredvid Fredriksson.

Dumdristigt?

Eller modigt?

Vad det är han väljer att göra går att uttrycka på olika sätt, beroende lite på vilket perspektiv och utgångspunkt man har.

Man kan säga att han väljer att ta ansvar för Ronneby.

En del andra tycker nog, något förvånat, att han räddar kvar Fredriksson.

Helt klart är det ett risktagande för Socialdemokraterna. Att sitta still i båten hade varit mycket enklare.

Om man som risk då inte ser att kommunen hade fått en sverigedemokrat som kommunstyrelseordförande. Med tanke på de låsningar och den splittring som finns inom Moderaterna är det inte omöjligt att Nicholas Westrup är den som med stöd av vissa delar av den moderata gruppen och andra delar av nuvarande styre hade lagt beslag på posten som kommunstyrelsens ordförande.

Genom överenskommelsen med Moderaterna förhindrar kanske Ola Robertsson och Socialdemokraterna det. Dessutom innebär den de facto att Roger Fredriksson avsäger sig uppdraget som kommunstyrelsens ordförande, även om han finns med i en fortsatt ledande roll.

Om det finns risker med överenskommelsen för Socialdemokraterna så finns det också stora möjligheter. När nuvarande toppfigurer är förknippade med oreda och maktstrider träder Ola Robertsson in från skuggorna och presenterar sig som den nya sheriffen i stan. I opposition - hur mycket än styrande gör bort sig - är det svårt att bli känd och få positiv uppmärksamhet, men som kommunstyrelsens ordförande är du den som leder kommunen och syns mest.

Annons

Om Ola Robertsson lyckas få ihop en majoritet kan han bli betraktad som den som löste upp knutarna och fick Ronnebypolitiken att fokusera på sakfrågor. Dessutom gillar ofta väljarna breda samarbeten, alltså mellan höger och vänster i politiken. Så visst är uppgörelsen en risk för Robertsson - men också en möjlighet.

Om M och S får ihop samarbetet - det krävs fler partier, och de har sina interna processer - blir Ronneby den andra kommunen i Blekinge (Sölvesborg är den andra) under den här mandatperioden där de traditionella huvudfienderna samarbetar, dock utifrån lite olika utgångspunkter. Det är dessutom något av en allmän trend i Sverige och kan komma att påverka kommande samarbeten framöver.

Blir det lugnt i Ronneby nu då?

Knappast.

Torsdagskvällens vändning garanterar fortsatt dramatik.

Frågorna om Roger Fredriksson kvarstår dessutom och behöver hanteras. Och Moderatgruppen är knappast att betrakta som grupp.

Men ett par steg mot någon form av lösning togs.

Och Ronneby kan snart ha en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande igen - den första sedan 2010.

Det vore i så fall på tiden.

Markus AlexanderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons