Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Ronneby som tragisk underhållning

Det som nu händer i Ronneby kan ses såväl som underhållning men också som tragik.
Ronneby • Publicerad 24 april 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Visst kan det som händer i Ronneby ses som en brutal form av underhållning men det är mest tragiskt. För kommunen. För demokratin.
Visst kan det som händer i Ronneby ses som en brutal form av underhållning men det är mest tragiskt. För kommunen. För demokratin.Foto: Mattias Mattisson

Det underhållande är att se hur politiska makthavare springer runt som yra hönor. Politiska motståndare till moderaterna sätter sig på första bänk med en stor skål nypoppade popcorn. Politiska motståndare som bekämpar varandra inom moderaterna har också växelvis visst nöje av händelseförloppet.

Även den som inte är så intresserad av politik kanske också tycker att det är underhållande. Det ger i vart fall bekräftelse på mångas fördomar om att politik är en sunkig bransch, ”Show Business for Ugly People” som någon elak person uttryckt det.

Annons

Eller för att tala med Bismarck: När det görs politik och korv är det bästa att inte titta på.

Det är ur detta perspektiv inte underhållning utan det som händer är snarare tragiskt.

De som njuter av att se politiska motståndare råka ut för hemmatillverkat elände har inte alltid förstått att för vanligt folk är det inte så stor skillnad mellan partierna. De betraktas som allmänt opålitliga figurer med stora käftar och små öron precis som krokodiler.

Precis som den icke sportintresserade betraktar olika fotbollslag som en enda klump av likartade figurer som springer sig svettiga efter en läderkula, gnäller på domaren, kastar sig skrikande på gräset för minsta vindpust och lyfter för detta spektakel ohyggliga inkomster för sitt springande, så ser också många de politiska företrädarna som ett och samma gäng av pratkvarnar med obegripligt vokabulär.

Medan de fotbollsintresserade har djup kännedom om de olika klubbarnas historia, karaktär och taktiska upplägg, spelarnas namn och kännetecken, har den icke sportintresserade ingen som helst känsla för alla nyanser.

Så är det också för de flesta som inte sett politiker annat än på TV eller i tidningen. Det är ungefär samma gäng av beslutsfattare som gör bilbränslet dyrare, lägger ner skolor och bibliotek samtidigt som de höjer avgifter och ställer till med krångel.

”Därför är också det som händer i Ronneby inte enbart tragiskt för moderaterna, utan också för övriga politiska partier, kanske till och med för vårt demokratiska system ”
Stig-Björn Ljunggren

Därför är också det som händer i Ronneby inte enbart tragiskt för moderaterna, utan också för övriga politiska partier, kanske till och med för vårt demokratiska system

I synnerhet om det som nu sker kommer att leda fram till ytterligare kaosartade kupper, märkliga förhandlingar om vem som ska ta över och fortsatt oklarhet för hur kommunen ska utvecklas.

Det därför i det här läget som de politiska företrädarna gör klokt i att skapa ett brett politiskt styre som kan återupprätta inte bara Ronneby utan också försvara hela den politiska modellen som vi har i Sverige, med partier och demokrati.

Det som inte behövs nu, ovanpå den pågående cirkusen, är en fortsatt osäkerhet om styrets riktning framöver, utan ett rejält handslag om hur Ronneby ska utvecklas. Och det med ett löfte om varaktig kurs som inte totalförvandlas efter nästa skandal eller val.

Annons

En kommun har allvarliga saker att sköta, sådant som har med människors välfärd att göra, kommunens utveckling och dragningskraft.

Dags att avbryta underhållningen och återgå till plikterna.

Vi betalar en jävla massa pengar i skatt och förväntar oss ordning och reda på gator och torg, skolor som fungerar, goda parkeringsmöjligheter, attraktiva villkor för näringslivet, bra hjälp till äldre, kollektivtrafik som fungerar, samhällsservice även på mindre orter, etc.

Låt TV sköta underhållningen och författarna servera tragiken.

Således. Skärpning! Och, det behöver vi inte påminna om kanske, det gäller för en del andra kommuner i Blekinge också. Det är nämligen fler än Ronneby som erbjuder tragik som underhållning. Ingen nämnd, ingen glömd.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons