Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Socialdemokratins superhjälteförmåga

Den amerikanska republikanerna har i grunden två idéer. Den ena att kapitalism är fantastiskt och att marknaden ska råda oinskränkt. Den andra är att folk ska leva i traditionella familjer och leva dygdiga liv.
USA • Publicerad 5 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är det en sosse som är ute och flyger?
Är det en sosse som är ute och flyger?Foto: MARK LENNIHAN

Problemet är att de här två målen hamnar i konflikt. I USA har marknaden blivit ett hot mot en traditionell livsstil.

Anställda som när som helst kan få sparken eller som tvingas hoppa runt mellan osäkra anställningar får svårt att gifta sig och skaffa barn. Hundratusentals amerikaner har dött i överdoser eller fastnat i missbruk till följd av att läkemedelsbolagen alltför fritt sålt beroendeframkallande läkemedel.

Annons

Tidigare stolta småstäder har gått under när industrin lagt ned och ersatts av tjänsteföretag som betalar usla löner.

Ett USA där gudfruktiga och hårt arbetande människor kunde bygga ett bra liv och skaffa ett litet vitt hus till familjen finns inte längre.

”Ett USA där gudfruktiga och hårt arbetande människor kunde bygga ett bra liv och skaffa ett litet vitt hus till familjen finns inte längre.”
Joel Stade

De flesta republikaner väljer att vända bort blicken från de här problemen. Men en och annan försöker göra något åt dem. The American Compass är en republikansk tankesmedja som utvecklar politiska förslag för att återupprätta familjen och det goda livet för vanligt folk i USA. En av tankesmedjans idéer är att det behövs starkare fack i Amerika.

Idag är bara en anställd av tio är fackligt ansluten i USA. Reallöneutvecklingen legat still sedan finanskrisen 2008. De växande rikedomarna går till ägarna, inte till de anställda.

I Sverige har facket sett till att de anställda fått sin del av kakan. Åren 1995-2020 har reallönerna ökat med i genomsnitt 2,1 procent om året. Totalt under perioden med cirka 69 procent. Det är ett rejält lyft i standard för vanligt folk. Facket har klarat sin uppgift. En låg inflation och god produktivitetstillväxt i ekonomin har bidragit.

I Sverige finns den anställningstrygghet och de löner som krävs för att industriarbetare och undersköterskor ska kunna bilda familj och bygga en framtid (även om det är svårt att hitta rimligt boende på många håll).

Att polariseringen, populismen och problemen är värre i USA än i Sverige beror till stor del på att svenska arbetare får en skälig del av sitt arbetes frukter medan vanliga amerikaner ser värdena hamna i fickorna på samhällets mest förmögna. Donald Trump, som av sina supportrar kallades ”miljardär i blåkläder”, var inte sen att exploatera vreden politiskt. 2024 kan han ställa upp igen.

För socialdemokraterna är de nära banden med LO den superhjälteförmåga som gjort partiet till ett av västvärldens mest framgångsrika.

Efter den tuffa tiden med Januariavtalet bör Socialdemokraterna nu lägga sig vinn om att lyssna på LO och förbunden. Det är inte minst viktigt när inflationen sticker iväg till följd av kriget och lönerna gröps ur. Det är inte rimligt att anställda ser reallönerna sjunka medan aktieägarna får sitt.

För den som vill se hur illa det kan gå med svaga fack och vanligt folk på efterkälken är det bara att titta på USA.

Joel Stade

Annons
Annons
Annons
Annons