Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Sölvesborg ”som ett litet Trump-land”

Antingen är ni med eller emot oss. Såväl Lenin som Mussolini gjorde uttrycken till sina - och det går att se hur idétraditionen lever vidare.
SD • Publicerad 27 december 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
En bild från innan Donald Trump hetsade sina supportrar på sin vicepresident Mike Pence.
En bild från innan Donald Trump hetsade sina supportrar på sin vicepresident Mike Pence.Foto: Evan Vucci

”SD har gjort Sölvesborg till ett litet Trump-land.” Så lyder rubriken på ett reportage av Aftonbladets stjärnreporter Peter Kadhammar som publicerades under julhelgen. Artikeln handlar om hur Sölvesborg har ”blivit ett mini-mini-USA där förlorarna försöker hämnas” och hur ”helvetet fortsätter för moderaten Kith Mårtensson”.

Artikeln har delats och diskuterats i sociala medier och gjort Blekinge och Sölvesborg till ett skyltfönster - men ett annat än det som SD själva ville skapa. I det som vi nu ser framkommer de auktoritära drag som känns igen från andra sammanhang och som länkar SD i Sölvesborg till andra och historiska exempel.

Annons

I sitt egna skyltfönster visade man att det inte blev så farligt, att kommunen fortsatte att utvecklas och må bra. Förre kommunalrådet Louise Erixons (SD) viktigaste vägval var att förlita sig på kommunens tjänstepersoner. När de skötte kommunen kunde hon hantera sociala medier och ta åt sig äran. I Kadhammars artikel illustreras hennes tacksamhet genom att hon kallade Lars Ericsson ”Sveriges bästa kommunchef”.

Men det var då.

De opolitiska tjänstepersoner som tidigare hyllades av SD anklagas nu för både det ena och det andra, bland annat för att fuska med räkningen av antalet namn i partiets namninsamling för en folkomröstning. I själva verket är det flera SD-företrädare som försökt fuska genom att skriva sitt namn flera gånger.

Den chef som under SD:s styre var ”Sveriges bästa” anklagades senare av Louise Erixon för att ägna sig åt ”ett farligt fiffel med demokratins spelregler”. Nyligen misstänktes också kommunala tjänstepersonerna för att undanröja bevis.

Men de är inte ensamma om metoden.

Efter sin förlust i presidentvalet 2020 har Donald Trump visat upp ett brett auktoritärt register: allt från hur han försökt pressat folk till valfusk, lett en mobb av högerextrema grupper och till demoniseringen av avhumaniseringen av dem som gått emot honom. När hans forna parhäst Mike Pence vägrade spela med utsågs han till syndabock. Därför ville - och kanske försökte - Trumps supportrar hänga honom.

Visst går mönstret att känna igen?

Antingen är ni med oss - eller emot oss.

Det är så Trumps och SD:s ideologi fungerar - vad den än må kallas. Förenkla, misstänkliggör, skapa en aggressiv stämning, utmåla någon som förrädare och få politik att handla om att ”segra eller dö”.

”Förenkla, misstänkliggör, skapa en aggressiv stämning, utmåla någon som förrädare och få politik att handla om att ”segra eller dö””
Markus Alexandersson

De tre revisorerna - en från SD, en från KD och en som är utesluten av SD (!) - följde naturligtvis denna politisk agenda när de polisanmälde företrädare för kommunen för ett ”hemligt avtal” med Sweden Rock Festival - och bortsåg från det avtal som tecknades när de själva satt vid makten.

Annons

Något pikant i sammanhanget är att den ena revisorn indirekt anklagade partivännen och sin svärsons förra sambo för att ha låtit sig mutas av Sweden Rock Festival. Hur ska man tolka det?

Men de flesta ser nog inte det - de ser istället den bild som SD och KD med sitt agerande ville åstadkomma: att förstärka den svartvita och redan etablerade bilden.

Och SD-strategin är säkert framgångsrik. Ju högre konfliktnivå och avhumanisering, desto mer stärks de.

Markus AlexanderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons