Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Som att komma till himlen

I onsdags kväll tog jag cykeln till Mötley Crüe och Def Leppard. Det tog 33 minuter. Från ett sömnigt villaområde i Sölvesborg till the Rockin’ World; there ain't nothing fake about it, som Joe Strummer sjunger.
Sweden Rock Festival • Publicerad 8 juni 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
När lyckan är målet.
När lyckan är målet.Foto: Mattias Mattisson

När jag trampade förbi verkstäder, hagar och hästar och landade i ett hav av 45 000 åskådare och några av världens största band var det inte en resa på en mil.

Den måste mätas med helt andra mått.

Annons

Istället tänker jag på när E.T - den märkliga rymdvarelsen i Spielbergs film med samma namn - tog cykeln upp i luften, till en helt annan dimension.

Det är ungefär samma sak.

Men det är få sölvesborgare och blekingar som tänker så, man vänjer ju sig. Hur otroligt och fascinerande saker och ting är förfaller vi efter att tag att inte förundras över det. Vi tar det liksom för givet.

Hade festivalen inte funnits och någon tjomme ropat ut att Iron Maiden skulle spela i Sölvesborg hade få trott på det.

Men på fredagskvällen spelar just mäktiga Iron Maiden i Sölvesborg.

I fucking Sölvesborg.

På Iron Maidens officiella t-shirts syns dessutom Sölvesborgsbron. Det är också märkligt. Många hånade bron, tyckte den var både ful och dyr - men nu har den blivit ett landmärke. Tänk vad bra att man inte bara byggde en bro - som skulle ta folk från A till B - utan just någonting positivt som människor förknippar staden med.

Ännu fler förknippar emellertid kommunen med Sweden Rock Festival, som i år firar 30 år.

Folk från lite här och var - jag delade kö med några som talade spanska - kommer till Blekinge och Norje. Och de kommer tillbaka. Och spenderar mycket pengar här.

Evenemanget sätter en hel bygd på fötterna. För föreningar i Blekinge är det en möjlighet till värdefulla intäkter, liksom för småföretag och privatpersoner. Evenemangsnäringen omsätter stora summor och sysselsätter årligen i Sverige runt 100 000 personer, antingen direkt eller indirekt.

Annons

Evenemang är ett storstadsfenomen och mer än en tredjedel av alla som är sysselsatta inom branschen finns i Stockholmsregionen. Blekinge har, tack vare Sweden Rock Festival, fler sysselsatta än genomsnittet i landet.

Att mer än hälften av musikbranschens intäkter kommer från konserter och festivaler gjorde effekterna av pandemin enorma och påverkade branschen negativt och långsiktigt. Organisationen Svensk scenkonst var kritisk. Näringspolitiken är inte anpassad till kulturföretag, menade exempelvis regeringens utredare. Kanske betraktas den kommersiella kulturen lite väl mycket som vilken bransch som helst.

Det är den inte. De kommersiella aktörerna - som är vanliga just inom musiken - behövs, inte bara för sysselsättning och tillväxt. Det finns också andra mål.

”Istället för frågor om tillväxt, invånarantal och företagsetableringar borde mjuka värden uppvärderas som mål för samhällsutvecklingen”
Markus Alexandersson

Det handlar om att skapa förutsättningar för professionella musiker - men också att bidra till upplevelser som innebär gemenskap och tillfredsställelse . Det är ett alltför dåligt uppmärksammat mål för politik och samhällsutveckling. Istället för frågor om tillväxt, invånarantal och företagsetableringar borde mjuka värden uppvärderas som mål för samhällsutvecklingen.

När jag satt på slänten med solen i ögonen och en öl i hand, tittande på ett norskt glamrock-band, var det uppenbart att folk verkade må bra.

Vad mycket mer kan man önska?

Let's get out and play, rock the night away, som Def Leppard sjöng i onsdags.

Markus AlexanderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons