Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Sossarna vinner inte ...

Det kan tyckas som en självklarhet för en socialdemokratisk ledarsida att hysa den bestämda uppfattningen att det egna partiet kommer att vinna nästa val. I höst, nästa val 2026, liksom alla de kommande så länge himmeln är blå och gräset grönt.
Publicerad 13 januari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Borgerligheten saknar vinnarskallar. Annat var det förr.
Borgerligheten saknar vinnarskallar. Annat var det förr.Foto: Jack Mikrut

Men tyvärr. Läsarna ska kunna lita på att vi talar ur skägget: Socialdemokraterna kommer inte att vinna i höst!

Men det som kommer att hända är att de inte heller kommer att förlora. Utan allt, just nu, pekar på att Magdalena Andersson kommer att sitta kvar som statsminister. Vilket är en stor framgång värd att fira, i synnerhet som den, av allt att döma, kommer att baseras på valsiffror som inte är sämre än förra valet. Kanske till och med lite plus.

”Skälet till att inte borgerligheten kommer att lyckas ta tillbaka makten är att de är så dåliga. Det är svårt att svara på vad detta beror på.”
Stig-Björn Ljunggren
Annons

Skälet till att inte borgerligheten kommer att lyckas ta tillbaka makten är att de är så dåliga. Det är svårt att svara på vad detta beror på. Det är egentligen inget fel på vare sig partier eller ledare, utan det är bara att de inte kommer till sin rätt i ett läge där pandemin härjar, vården och övriga välfärdsinrättningar går på knäna, och ett krig hotar i vår omgivning.

På papperet borde moderater, kristdemokrater, liberaler och Sverigedemokrater ha en promenadseger i höstens val. Vi lever i ett samhälle med skjutningar och rån, elpriser som rusar, tåg som inte går, risk för cementbrist och ängsliga politiker som sprätter pengar hit och dit, beroende på vad som kveruleras om i medierna.

Folks allmänna uppfattning är att vi går mot sämre tider. Och då brukar regeringar ryka i nästa val.

Det hade säkert också skett i höst om inte socialdemokraterna bytt partiledare och därmed ändrat på spelplanen.

Sen har förstås de borgerliga lyckats taffla bort sina chanser på ett näst intill pinsamt sätt. Gång på gång har de lyckats avsätta sossarna. Gång på gång har sossarna kommit tillbaka.

Inte undra på om det finns många borgerliga väljare som tröttnat. Och blivit uppgivna. Dessutom finns åtskilligt med moderata och kristdemokratiska väljare (och aktivister) som känner stor tveksamhet till Sverigedemokraterna.

Och för moderatledningen är just nu socialdemokraterna ett mindre problem än opinionssiffror som visar att Sverigedemokraterna kan ta över ledartröjan som Sverige största oppositionsparti.

Ett kännetecken för borgerlig defaitism är att de så fort socialdemokraterna kommer på tal, börjar oja sig över att detta parti är ett maktparti. De säger Fy Fabian! till några som tränger sig fram för att ta rodret. Varför försöka styra skutan när det går att sitta nere i kajutan, med ett glas årgångsvin och kverulera över skatterna?

Borgerligheten just nu saknar den där vinnarskallen som framgångsrika partier måste ha. En pondus och praktiskt handlag med vardagsproblemen som folk förväntar sig bli lösta.

Låt oss fortsätta och vara ärliga. Om borgerligheten just nu saknar de nödvändiga förutsättningarna för att ta hem valseger i höst så innebär inte det att socialdemokraterna är så mycket bättre. Även där saknas, ännu, förmågan att ta plats som ”den vuxne i rummet”.

Annons

Men om inget oförutsett inträffar har Magdalena Andersson goda förutsättningar erövra den positionen. Inte för att vinna denna gång, men väl för att inte förlora.

Här saknas innehåll

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons