Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Staten borde städa din toalett

Dörren gnisslar upp efter en lång arbetsvecka. Ryggen värker och middagen är redan sen.
Städning • Publicerad 27 november 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ropen skalla, städning för alla!
Ropen skalla, städning för alla!Foto: Hasse Holmberg / TT

Du drar en suck och skjuter upp dammsugandet ytterligare en helg medan dammråttorna sluter allt tätare formation i hörnen.

Har vi inte kommit förbi punkten där vi skall behöva städa våra egna hem? Spendera den bristande lilla fritid vi har på något så tråkigt och repetitivt.

Annons

Låt oss bekämpa det tråkiga hemarbetet. Det är dags för allmän städhjälp.

Borgarna har ju redan försökt sig på detta med RUT-bidraget.

Problemet med Rut är att det är ett ganska dåligt stycke ekonomisk politik. Hälften av Rutbidraget går till landets rikaste tiondel, folk som hade haft råd med städhjälp oavsett.

Varför myndigheten för tillväxtanalys tycker att bidraget är dåligt på att skapa jobb. Varje jobb kostar 1,5–2 miljoner kronor. Det räcker till tre till fyra undersköterskor i äldreomsorgen till exempel.

Vi får alltså inte många fler jobb, och verkar inte märkbart avlasta vanligt folk i vardagen.

Dessutom kostade det staten nästan 12 miljarder bara 2022. Så varför behålla detta uppenbart ganska dåliga bidrag som finansieras av oss alla men bara gynnar senior accountants, mellanchefer och myndighetsdirektörer?

Sverige är ett land där vi strävar efter rättvisa. Är vi eniga om att kampen för städande är ett rimligt sätt att spendera våra skattepengar så ska vi förstås göra det.

”Sverige är ett land där vi strävar efter rättvisa. Är vi eniga om att kampen för städande är ett rimligt sätt att spendera våra skattepengar så ska vi förstås göra det.”
Lowe Smith Jonsson

Men låt oss i sådana fall lägga våra gemensamma pengar på städhjälp åt alla. Ge varenda medborgare rätt till i alla fall en städtimme i månaden då den statligt eller kommunalt anställda städaren kommer och fixar det där man verkligen skjuter upp.

Rensa rören på toaletten, dammsuga även bakom soffan eller äntligen piska mattorna.

Låter det löjligt? Ja kanske … Urdyrt? antagligen ... Men om städning är ett verkligt problem vi tycker staten skall ta sig ann då är det ju helkonstigt att göra det bara för de rikaste.

Annons

Det är ologiskt och jag skulle vilja sträcka mig till att säga osvenskt.

Sverige är ett land där vi strävar efter rättvisa. Att veta att vi direktör Knorring i Saltsjöbaden får sin städhjälp finansierad av staten medan den pensionerade sköterskan Agda knappt får hemtjänsttimmar nog i vecken borde göra oss rasande.

Om vi skall ha statligt finansierad städning skall i alla fall Agda få lika mycket som Knorring annars är något riktigt ruttet.

Helst av allt kanske vi skulle acceptera att städning är tråkigt men inte en statlig angelägenhet.

Och gå med på att det ineffektiva Rut-bidraget är ett gigantiskt slöseri med pengar i en tid där vård, skola och omsorg vänder på varje krona.

Lowe Smith JonssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons