Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Sverige jämställt, Karlshamn inte

I måndags var det kommunfullmäktige i Karlshamn och på agendan stod bland annat val till kommunens nämnder och bolag. Det fanns en röd tråd som genomsyrade alla val ...
Karlshamn • Publicerad 13 december 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Farbröder som grädde på moset: Lars Olof Larsson (KD), Magnus Gärdebring (M) och Björn Tenland Nurhadi (SD).
Farbröder som grädde på moset: Lars Olof Larsson (KD), Magnus Gärdebring (M) och Björn Tenland Nurhadi (SD).Foto: Johan Hultgren

Den var att det nästan bara var män föreslagna till de poster som styret tillsatte. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kallar sig för Karlshamnslaget. Men det verkar som att det mest är ett lag för vita män. Och varför är då detta problematiskt?

Jo, för att förtroendevalda politiker representerar medborgarna. Om de förtroendevalda nästan uteslutande är män, så kommer det vara svårt att få en politik som ser till hela befolkningen. Samma problem finns om andra grupper inte är representerade, till exempel förtroendevalda med annat ursprung än svenskt, HBTQ-personer och så vidare.

Annons

Av alla ordförandeposter styret tillsatte (vilket ju var alla förutom revisionen) valde de en enda kvinna till ordförande. På resterande ordförandeposter samt vice ordförandeposter valdes det enbart män. I vissa bolag och nämnder består hela styrelserna nu av män. I Stadsvapnet, Karlshamns moderbolag, finns det till exempel inga kvinnor med i styrelsen alls. I flera nämnder, bolag och stiftelser valde styret män på alla sina poster.

Jag funderar på hur det kan bli så här skevt när vi är på väg in i år 2023? Sverige är ett av världens mest jämställda länder och på många sätt en förebild för jämställdhet och jämlikhet runt om i världen. Att vi då har politiska styren som nästan uteslutande väljer vita män till sina maktpositioner i en kommun är pinsamt och skamligt. Skäms man inte?

Var det ingen som under processens gång reagerade på det här internt? Och om det var det, tystades det ner? Det finns nämligen inga godtagbara ursäkter till det här enligt mig. Att man väljer utifrån kompetens eller att det inte finns några kvinnor som vill brukar användas som flitiga ursäkter. Kompetens-argumentet håller i princip aldrig utan används som en rökridå. Det finns otaliga exempel på när icke-kompetenta män har valts till uppdrag de inte reder ut.

Det finns också otaliga studier och undersökningar som visar att män väljer män, och att man vid många tillfällen inte ens bryr sig om att kolla om en kvinna har likvärdig kompetens som en man för ett uppdrag. Och om det nu skulle vara så att det inte finns kvinnor som vill engagera sig så borde ju det visa på att man behöver fundera över sin politik och det klimat man har i sitt parti.

Känner Karlshamns väljare sig representerade och inkluderade när maktpositionerna har fördelats så här skevt? Känner de kvinnliga medlemmarna i respektive parti sig viktiga och betydelsefulla?

”Känner Karlshamns väljare sig representerade och inkluderade när maktpositionerna har fördelats så här skevt? Känner de kvinnliga medlemmarna i respektive parti sig viktiga och betydelsefulla?”
Ida Larsson

Jag tycker att det här säger så otroligt mycket om partiernas värderingar. Det berättar vad man har för syn på kvinnor som ledare. Det berättar att man fortfarande håller i gamla stenålderstraditioner där bara män får komma till makten. Som grädden på moset är det dessutom tre män som är gruppledare för respektive parti i styret.

Modernt!

Annons
Annons
Annons
Annons