Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Sydöstran intervjuar Jonas Sjöstedt

Sydöstrans Stig-Björn Ljunggren intervjuar vänsterpartiets kandidat till Europaparlamentet, Jonas Sjöstedt när han är på valturné i Blekinge. Vi träffas på biografen Scala i Sölvesborg och den första frågan är lätt att ställa:
9 juni • Publicerad 15 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Jonas Sjöstedt, kandidat för Vänsterpartiet i valet till Europaparlamentet.
Jonas Sjöstedt, kandidat för Vänsterpartiet i valet till Europaparlamentet.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Vad bör göras?

– För oss är det här ett viktigt val. Detta är vår chans att rätta till klimatpolitiken . Jag jobbade med detta i 10 år när jag var i Bryssel förra gången mellan 1995 och 2006. Vi kommer att göra allt för att fortsätta driva klimatomställningen till att vi blir helt fossilfria 2040.

Annons

Det där säger ju flera andra partier också, hur skiljer ni er från dem?

– Det som är lika är att vi exempelvis röstar för lagstiftning precis som miljöpartiet gör, men att vi också driver den industriella omvandlingen hårdare. Det handlar om investeringar i järnvägar, klimatsmarta bostäder, elbilsbonus och liknande.

När jag pratade med en av Vänsterpartiets andra kandidater, Hanna Gedin när hon var i Blekinge så nämnde hon också att ni vill ändra hela elmarknadssystemet. Att det är fel att det som är en nyttighet ska vara en marknad och att vi i Sverige får dyr ”tysk el” och att ni vill ha ”Sverigepriser” på elen?

– Ja, vi vill göra om Europas elmarknad så att människor inte ska behöva bäva inför elräkningarna. Vi vill ha en modell där vi har ett pris för el på export och en annan för Sverige. Det är en politik som kommer att gynna omställningen.

Och så järnvägen! Du åkte tåg hit och var naturligtvis lite försenad ...'

– Vi vill stoppa upphandlingarna och privatiseringen inom järnvägen. Så att det blir ordning. Vi vill sätta klimatet före marknaden. Det som vi vill ha är industripolitik som förr i tiden och som många andra länder praktiserar.

Ja, exempelvis Kina och USA!

– De ger stora statsstöd till industrin för att den ska kunna ställa om. Samma sak med länder som Kanada och Indien. Det är exempelvis fel att nästan alla solpaneler tillverkas i Kina. Det skulle vi kunna göra i Sverige också, som i Bromölla eller Karlshamn ... eller satsa på att pappersindustrin också utvecklas i hållbar riktning. Att det tillverkas gröna bränslen, att vi kan fasa ut det fossila i flyg och sjöfart, att vi bygger ut vindkraften!

Klimatet är således huvudfrågan för Vänsterpartiet, men mer då?

– Löntagarnas rättigheter! Det är många som far illa i Sverige, framförallt som kommer från andra länder och arbetar i här. De blir utnyttjade. Detta är en klassisk höger - vänster fråga. Och här skiljer vi oss från exempelvis socialdemokraterna när det gäller synen på plattformsdirektivet. Vi vill gå längre. Så att sådana som Foodora inte kan exploatera arbetare. Vi vill också göra något åt floran av underentreprenörer i byggbranschen.

Annons

Ja, det där har flera andra som jag intervjuat nämnt, byggbranschen är extrem. Har du andra exempel?

– Ja, att Tesla har satt i system ta in mekaniker från andra länder som strejkbrytare. Det är inte regelverket till för, utan det ska underlätta för fri rörlighet över gränserna inom EU, men inte att det ska underlätta strejkbryteri. Det vill vi ändra på. Vänsterpartiet försvarar konflikträtten. Den får inte sättas ur spel.

Vi får plats med en tredje punkt också!

– Folkrätten! Fullt stöd för Ukraina hela vägen så de befriar sig, men vi är lika engagerade för Palestina. Det som händer där nu är oerhört, ohyggligt ... och konfliktens grundläggande orsak är Israels ockupation av palestinsk område. Det måste upphöra. Vänsterpartiet vill ha en tvåstatslösning.

Vad är de vanligaste frågorna du får när du är ute och pratar i den här valrörelsen?

– Frågorna handlar om klimat och Gaza. Och nu får jag också frågor om SD:s trollfabriker.

Är du förvånad över avslöjandena?

– Nej, vi tror oss ha förstått att det är så här de gör, men nu vet vi riktigt. De ljuger! Och det ska bli intressant se hur regeringen gör, om Ulf Kristersson sätter ner foten eller om man låter det gå. Det här är inte ett normalt beteende för något annat parti. Han måste kalla till sig Jimmie Åkesson och ge honom en rejäl avhyvling

Vad där det för frågor du inte får då?

– Ingen frågar längre om vi ska vara med i EU eller inte! Nu är vi här, det krävs att vi gör något. Dessutom har vänsterpartiets kongress beslutat så. Dessutom får jag inte så många frågar om snus och epatraktor tunnor ..

Annons

Och om att vi inte får elda i tunnor?

– Ja, alla dessa frågor tycker vi att vi ska bestämma själva i Sverige. Oftast är det inte EU:s direktiv som ställer till det utan svensk klåfingrighet. Det är en ängslig svensk byråkrati som överinför.

EU-val brukar sägas vara lågintresseval?

– Ja, men det är mycket som står på spel i det här valet. Klimat. Arbetsmarknad. Mänskliga rättigheter. Sen också frågan om borgerliga partier ska lyckas få ihop det med extremhögern också på EU-nivå, så de kan pressa tillbaka klimatfrågan, feminismen och andra framsteg. Därför är det viktigt att vänsterväljarna går och röstar.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons