Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Sydöstran pratar med Nooshi Dadgostar

Sydöstrans ledarsida träffar vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar på JA Hotel i Karlskrona. Detta efter att hon gjort studiebesök på Saab Kockums och NKT samt lunchat med IF Metall och strax innan hon ska ha ett offentligt möte. Hon ser lite förvånad ut när vi ställer den första givna frågan:
Vänsterpartiet • Publicerad 20 februari 2024 • Uppdaterad 15 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Nooshi Dadgostar är Vänsterpartiets partiledare.
Nooshi Dadgostar är Vänsterpartiets partiledare.Foto: Mattias Mattisson

Vad vill vänsterpartiet?

– Vi står inför en enorm gemensam samhällsomvandling som dels handlar om klimatet dels om försvaret, Detta kräver ett statligt engagemang. Exempelvis här i Blekinge ska det till 5000 nya jobb. Det är fantastiskt. Men det kräver också bostäder, infrastruktur, skolor, vård och omsorg. Allt detta är sånt vi måste göra gemensamt, det är för hela nationen, hela landet. Annars kommer det inte blir lika bra ..

Annons

Detta är ju kärnan i vad alla säger, nu, att staten måste vara mer aktiv och driva på inte förr! Men det händer inte så mycket …

– Ja, det är ett problem. Vi måste åter upprätthålla tryggheten för alla anställda, vi måste ha en a-kassa och sjukförsäkring som fungerar. Trygga jobb, bra jobb. Det som kan skapas här i Blekinge är industrijobb, hyggligt betalda. Vi måste se till att det är det blir av.

Kräver en regering som är engagerade. Men det verkar de inte vara, jag träffar kapitalister som klagar på att staten inte gör sin del av jobbet som att fixa en infrastruktur som fungerar och så vidare …

– Det finns en stark efterfrågan idag och företagen kan dra in enormt mycket pengar, inte bara här nere utan de som finns norra Sverige. Men vi måste se till att det finns en bra arbetsförmedling, en arbetsmarknadsutbildning och skolor. Men om det inte blir genomfört är risken är att företagen etablerar sig någon annanstans, att de försvinner från Sverige.

Det är konstigt att det inte händer mer. Regeringen borde väl försöka ställa sig i spetsen för omvandlingen … stjäla frågan från oppositionen. Det är obegripligt.

– Vi har ju en stark industritradition i Sverige. Vi vet vad vi håller på med …

Så vad göra? Ni i oppositionen gör väl vad ni kan?

– Näringslivet borde ligga på ännu mer. Så att regeringen exempelvis inför investeringsstöd för att bygga fler bostäder. Ta tag i energiförsörjningen. Här i Blekinge finns det företag som säljer till hela världen, de jobbar på en internationell marknad, hela Europa, Australien, USA, och så vidare. Vi kan inte kräva att dessa entreprenörer ska göra detta själva.

Jag undrar vad de för på Svenskt Näringsliv …

– Jag har hört att handelskamrarna är aktiva i detta. Men det borde göras mer.

Annons

Men sen har vi väl frågan om förutsättningarna för detta?

– De rika måste betala lite mer, det går inte att komma undan, det kan fungera om vi tar bort vissa avdrag för att vi ska fler anställda i svensk sjukvård, och då ska vi ha personer som jobbar på golvet. Det finns en expansion av managementkonsuler och marknadsförare, men det vi behöver är fler sköterskor och läkare. Inte minst i den här regionen är det viktigt att vi har beredskap för kris och krig. De som jobbar undrar hur detta ska klaras om det inte är fler som jobbar. Under covidkrisen talade alla om detta, att det behövs fler vårdplatser. Men nästan ingenting har hänt …

Hur tog du dig hit förresten, apropå infrastruktur?

– Vi flög ..

Tur det för tågen är förskräckliga. Om de ens går.

– Det var faktiskt någon i riksdagen som häromdagen sade att tågen i krigets Ukraina är bättre på att hålla tiderna än i Sverige”!

Jag har hört det också. Det lär vara sant.

– Det är bisarrt att Sverige blivit ett sånt land. Att ingen tar ansvar för detta med tågen, att det är så splittrat. Det är inte hållbart. Vi måste ta tillbaka kontrollen

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons