Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Var rädd om din bokhandel

Många kommuner saknar en bokhandel. Är man lyckligt lottad att bo där det finns gäller det att göra vad man kan för att de ska vara kvar.
Blekinge • Publicerad 22 januari 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Alice Robertsson öppnar snart ytterligare en bokhandel i Sölvesborg.
Alice Robertsson öppnar snart ytterligare en bokhandel i Sölvesborg.Foto: Karin Ferneborg

Alice, 26, öppnar bokhandel i Sölvesborg, stod det att läsa i Sydöstran tidigare i veckan. Det innebär att Sölvesborg, med ungefär 17 000 invånare, snart har två boklådor.

Det är väl nästan för bra för att vara sant?

Annons

Värre är det i Ronneby. Många trodde nog att den sista bokhandeln i Ronneby stängde 2019 - men ett nystartat bokcafé samma år gjorde att staden åter igen hade försäljning av nya böcker.

Nu är man återigen utan bokhandel.

Det är i och för sig inget ovanligt. Enligt branschorganisationen Svensk bokhandel saknar cirka 135 kommuner en egen bokhandel (2020). Totalt finns bara cirka 300 kvar i hela landet.

Blekinge får nog sägas vara väl förskonat. I Karlskrona finns en stor kedjehandel med betydande utbud och centralt läge, i Karlshamn en fristående affär med varierat utbud mitt i stan och i Olofström säljer det klassiska antikvariatet även nyproducerade böcker.

Och så Sölvesborg då.

Frågan har delvis koppling till att att barn och ungdomar läser för lite och för dåligt - och som många säger sig oroas över. Ett sätt att möta det är att vuxna föregår med gott exempel.

Enligt litteratursociologen Johan Svedjedal beror läsandet till stor del på sociokulturella faktorer, som föräldrarnas läsvanor och hur många böcker det finns i hemmet. Att ungdomar kommer hem och möter bokläsande föräldrar har därför stor betydelse för att de ska bli läsande.

Och då är möjligen tillgång till bokaffärer en faktor.

Det är visserligen lätt att köpa nya böcker även om det inte finns en affär nära. Genom näthandeln kan man snabbt och enkelt beställa hem böcker, samtidigt som utbudet av e- och ljudböcker genom olika strömningstjänster är stort och tilltalande.

Att det finns en bokhandel nära där man bor är emellertid inte oviktigt. Enligt Svensk Bokhandel säljs fortfarande fyra av tio böcker i den fysiska och traditionella handeln, vilket torde innebära att där det finns en bokaffär läser man fler böcker.

”En bokaffär kan också vara en mötesplats, en arena för samtal om litteratur och andra ämnen.”
Markus Alexandersson
Annons

En bokaffär kan också vara en mötesplats, en arena för samtal om litteratur och andra ämnen. Besök av författare som signerar sina böcker eller deltar i diskussioner gör affären levande och en plats för upplevelser och möten.

En bokhandel behöver inte finnas i storstäderna för att vara lönsam. Den med störst vinstmarginal förra året var Dillbergs i Kalmar. Vd:n förklarar i Barometern det goda resultatet med bland annat större intresse från ungdomar och evenemang i butiken.

Faktum är att den fysiska bokhandeln under de senaste åren ökat sin andel av marknaden efter att under pandemin har tappat kraftigt till förmån för internethandel, 2021 gick den fysiska bokhandeln förbi.

I syfte att öka och bredda tillgången till litteratur finns olika ekonomiska stöd. Det mesta är riktat till utgivningen och till att möjliggöra ett brett utbud på biblioteken. Under 1970-talet - efter att marknaden avreglerats - infördes dock statligt ekonomiskt stöd för bokhandeln, hur stödet har sett ut har emellertid varierat. För drygt 20 år sedan upphörde det statliga kreditstödet. Som kompensation sänktes istället momsen.

Är det läge att åter överväga stöd för att säkerställa lokala bokaffärer? I vilket fall är dessa en betydelsefull del av den regionala och lokala kulturens infrastruktur och en stad behöver en bokhandel.

Men mycket kan man göra som konsument. Så var rädd om din bokhandel - framförallt genom att handla där då och då.

Det är avgörande för att de ska kunna vara kvar.

Markus AlexanderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons