Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledare: Vi behöver identitetspolitik

Det sägs att när socialdemokraterna skulle slå fast sitt valmanifest inför valet 2018 blev det gräl om formuleringen ”Alla som kan ska arbeta!”
Socialdemokraterna • Publicerad 27 september 2023 • Uppdaterad 9 oktober 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Bild från företaget Metalcolour i Ronneby, ett exempel på vad ”arbete” innebär.
Bild från företaget Metalcolour i Ronneby, ett exempel på vad ”arbete” innebär.Foto: Mattias Mattisson

Några tyckte det lät auktoritärt och mästrande. Det borde framföras lite mjukare, typ ”alla som vill ska arbeta”.

Men partiledningen fick som den ville. Socialdemokraterna kom att driva uppfattningen att alla som kan jobba också ska göra det.

Annons

Det kan tyckas vara en rätt fånig fråga att gräla om, men tvärtom, är av flera skäl en bra tillspetsning av politiska vägval.

För det första lever vi i ett samhälle där det både är arbetslöshet och arbetskraftsbrist. Några kan inte försörja sig själva, andra kan inte få tag på den arbetskraft de behöver för att kunna expandera.

Flera regeringar har gradvis låtit arbetsmarknadspolitiken förfalla. Utbildningssystemet har inte anpassats efter efterfrågan på lönearbetare. Resultatet är att det finns ett överflöd av statsvetare, musiker och medieutbildade, en brist på systemutvecklare till IT-branschen och folk med c-kort för bussar. För att inte tala om vården.

För det andra är det fel att prata om tillväxtskadliga skattehöjningar och idiotbesparingar i första hand, när det är fler i arbete som vi behöver för att klara välfärden.

Ju fler som får möjlighet att sälja sin arbetskraft, desto färre behöver slanga från understödskassan.

Och för det tredje, som Stefan Löfven uttryckt det angående ett samhälle där folk är satta i arbete:

Det blir jobbigare mornar men ett bättre liv ...

Det fjärde skälet är att folket i arbete anknyter till arbetarrörelsens rötter. Det heter ”arbetarrörelsen” inte ”fördelningsrörelsen”. Först kommer produktionen och dess villkor, sedan följer välfärdspolitiken, som i sin tur stimulerar en ökad och mer effektiv produktion ...

Socialdemokratin behöver återvänder till det centrala svänghjulet. Att stå för det arbetande folkets intressen.

”Socialdemokratin behöver återvänder till det centrala svänghjulet. Att stå för det arbetande folkets intressen.”
Stig-Björn Ljunggren

Arbete är den länk med vilken hela kedjan av folkliga dygder och värderingar kan dras upp - och partiet återta sin roll som den ledande kraften i Sverige.

Annons

Detta är också ett sätt att slippa den förödande identitetspolitik som snärjt in vänstern i vårt land. Vi har sett att när den folkliga vreden över sakernas tillstånd fått väljarna att röra på sig så är det inte vänstern de går till. Utan högern.

Skälet är att vänstern genom sitt identitetspolitiska gnägg övergav den gamla folkhemsprincipen om att vi ska betrakta oss som en familj, med ömsesidig respekt, och inte utse några kelgrisar eller styvbarn.

Vänstern har istället lyft fram olika samhälleliga förtryckta undergrupper utan att samtidigt lyckas inkludera den traditionella arbetarklassen.

Kanske kan vi uttrycka det så här: Genom att prata om arbete åt alla, en lön att leva på och respekt för de välståndsbildande krafterna kan socialdemokratin skapa en identitetspolitik som är enande, inte splittrande.

Vår gemensamma identitet blir arbetet.

Låt oss återupptäcka - och återuppväcka - arbetarklassen. Gärna identitetspolitik, men i så fall som förenar oss i ett gemensamt uppdrag, att arbeta för vår överlevnad.

Annons
Annons
Annons
Annons