Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarekrönika: Shvedskija Gurtki - det svenskaste vi har

Studiecirkeln är något av det svenskaste vi har - i paritet med midsommarstång och föräldraförsäkring. Ändå motarbetas den av SD. De är nämligen rädda för kunskap och engagemang de inte kan styra.
Sverige • Publicerad 12 juni 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Studiecirkeln ä det svenskaste vi har. Bild från Studieförbundet Vuxenskolan i Älmhults äldsta studiecirkel firar 70 år ...
Studiecirkeln ä det svenskaste vi har. Bild från Studieförbundet Vuxenskolan i Älmhults äldsta studiecirkel firar 70 år ...Foto: Susanne Gäre

Jag älskar studiecirkeln. Kanske mest för att jag har egen erfarenhet av vad den kan åstadkomma.

I Vuxenskolan lärde jag mig spela piano, när vi bildade band och blåste ringar var det genom TBV, och när vi drog igång Jämjö Innebandyförening var idrottens studieförbund Sisu till stor hjälp.

Annons

Det var en formativ och intensiv tid.

Mina föräldrar levde däremot inget särskilt utsvävande eller stimulerande liv. Därför minns jag särskilt när de anmälde sig till var sin studiecirkel.

För mamma blev tisdagskvällarna heliga; det var då hon tog cykeln till kommunalhuset i Jämjö och en studiecirkel i porslinsmålning. ABF-kursen innebar att hon kom hem med orimligt många porslinstomtar - men framförallt med en blick full av liv och intensiva berättelser.

När familjen införskaffade en gammal båt fick också pappa skäl att gå en studiecirkel, en navigationsutbildning genom Medborgarskolan. Mellan träffarna satt han böjd över kursbok, kompass och sjökort.

Studiecirkeln är en genuin svensk grej som också har gått på export. I Belarus kallas den därför ”shvedskija gurtki”, svensk cirkel. Efter att min vän Julia fängslats av regimen under protesterna i Minsk 2020 arrangerade hon studiecirklar med sina medfångar.

Från porslinstomtar i Jämjö till feminism i ett belarusiskt fängelse - studiecirkeln har många ansikten och funktioner.

Därför måste den försvaras.

”Från porslinstomtar i Jämjö till feminism i ett belarusiskt fängelse - studiecirkeln har många ansikten och funktioner. Därför måste den försvaras.”
Markus Alexandersson

På 90-talet deltog jag i studiecirkel i nationalekonomi. Möjligen talade vi då om vilket värde som skapas i civilsamhället, av allt det där ideella som sker i föreningslivet.

Det hävdas emellertid ibland att studieförbunden är ett redskap och en kassako för de politiska partierna. Det används för att skadeskjuta studieförbunden; motståndet riktas framförallt mot arbetarrörelsens bildningsförbund ABF.

I själva verket är fackliga och politiska studiecirklar marginella företeelser. Istället är det cirklar om hantverk, kost och musik som är vanligast. För ABF i Blekinge är samarbetet med pensionärsorganisationen PRO det klart största.

Annons

Studieförbunden måste däremot bidra till att minska misstron. Även om fusk har varit isolerade händelser används de som argument. Det handlar därför om att inte ge motståndarna dessa och se till att inget mygel förekommer.

Det är ni i studieförbunden skyldiga oss som älskar studiecirkeln.

Markus AlexanderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons