Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarintervju: Magnus Manhammar om oljekatastrofen: Skärp lagstiftningen!

Oljekatastrofen som drabbat Blekinges kust gör att den socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar kräver skärpt lagstiftning. Sydöstran bytte några ord med honom angående detta:
Eklocid • Publicerad 24 oktober 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot, anser att oljekatastrofen i Blekinge visar att det behövs skärpt lagstiftning.
Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot, anser att oljekatastrofen i Blekinge visar att det behövs skärpt lagstiftning.Foto: Mattias Mattisson

Är du i Blekinge just nu eller i riksdagen? Så har du varit ut och sett eländet?

– Jag reste till riksdagen hemifrån Blekinge i morse. Jag har inte varit på plats än men följer allt som händer via media och vänner i Sölvesborg. Det gör ont i hjärtat att se oljeutsläppet slå hårt mot vår Blekingekust. Är så innerligt tacksam för alla de hjältar som är på plats för att begränsa oljeutsläppet och för att rädda så mycket det bara går av skadade djur och natur.

Annons

Du säger i ett pressmeddelande att Sverige borde ta initiativ till en internationell miljölagstiftning så att oljeutsläpp och annan massiv förstörelse av ekosystem inte ska hända igen. Och kallar det ”ekocidlagstiftning” ... vad är det?

– Ekocid är storskalig förstörelse av ekosystem genom exempelvis stora utsläpp av kemikalier, olja eller annan massiv förstörelse av naturens livsmiljöer. En ekocidlagstiftning skulle försvara ren luft, rena hav och vatten och friska livsmiljöer både på land och till havs. De som gör sig skyldiga till ekocidbrott skulle i så fall kunna åtalas nationellt eller internationellt via brottsmålsdomstolen i Haag.

Men är det ens möjligt att med lagstiftning förhindra att det inte blir katastrof. Ibland?

– Ibland sker katastrofer som inte går att förhindra, men den absoluta majoriteten av alla miljökatastrofer skulle kunna gå att förhindra genom ett ordentligt förebyggande arbete och starka regler kring säkerhet. Det ansvaret tar dock extremt få företag eller länder idag. Vad som behövs är en miljölagstiftning som ställer mycket mer seriösa krav på säkerhet till sjöss och land och som gör straffpåföljden så kännbar så att rederierna och andra företag sätter säkerheten främst.

Men hur är det med lagstiftningen idag? Det borde väl vara en enkel rättslig princip om att ställer du till med någon skit får du också betala för det ...?

– Idag är lagstiftningen som reglerar miljöbrott till havs så svag att den i stort sett inte har någon verkan. Stora rederier och multinationella företag kan i princip köpa sig fria från de låga böter och skadestånd som de döms till. Sverige och världen behöver en lagstiftning värd namnet som dömer högsta ansvarig person i dessa företag till stränga straff i fängelse vid allvarliga miljöbrott som ekocid.

I framtiden kommer det kanske fler katastrofer, men det du vill se är en lagstiftning som minimerar risken - och om det ändå inträffar låter de ansvariga ta konsekvenserna?

– Varje dag passar runt hundra stora fartyg förbi Blekinges kust på den havsmotorväg som går genom Östersjön vidare ut mot Öresund. Många av dessa fartyg är lastade med olja och annan farlig last och en hel del kommer från Ryssland eller tillhör rederier som inte prioriterar säkerhet. Dagens svaga miljölagstiftning gör att det inte handlar OM nästa katastrof inträffar utan om NÄR. Genom att införa en ekocidlagstiftning skulle risken för fler katastrofer minimeras.

Så det du säger är att om straffen för dessa brott som drabbar våra hav och ekosystem blir tillräckligt kännbara för såväl företagen som ägarna så kommer de att lägga tillräckligt mycket resurser på säkerhet? Men precis som med annan brottslighet så kan väl det allmänna också göra mycket för att förebygga? Vi ska ju vara tuffa mot såväl brottslighet som brottslighetens orsaker, brukar vi sossar säga ...

– Precis så är det. Det allmänna ska självklart ha rätt resurser för att förebygga och kunna ha en bra beredskap. Men idag är Europas och världens hav i princip en laglös zon som företag och länder fritt kan exploatera utan någon hänsyn till miljön eller framtiden. Detta har redan allvarligt skadat vår planet. Om våra barn och barnbarn ska ärva ett friskt jordklot är en ekocidlagstiftning en absolut nödvändighet. Det är tyvärr oljeutsläppet i Hörvik ytterligare ett bevis på.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons