Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkommentar: Djävulen och budgetdetaljerna

Ledaren om budgeten blev inte skriven eftersom försnacket blev bättre. Och pekar i den riktning vi ska söka oss framöver. Djävulen sitter i detaljerna!
Ledarsnack • Publicerad 20 september 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Vardagsdetaljerna bestämmer regeringens öde?
Vardagsdetaljerna bestämmer regeringens öde?Foto: Staffan Arvegard/N

Nå, vad säger du Sofia Hvittfeldt, nu har den här ”SD-regeringen” suttit ett år, börjar det märkas?

– Regeringen började sin mandatperiod bland annat med att lägga ner miljödepartementet och sänka skatten på bensin och diesel, med några öre vid pump … Jimmiepriser heter det väl?

Annons

Jag tankade nyss, så du kan gissa hur imponerad jag är … för att inte tala om SD-väljare! Där tror jag topplocket går om det inte händer något inom kort!

– Sen, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har förgäves försökt få oss att tro att den nya regeringen har klimatambitioner, trots att det är klimatförnekarna i Sverigedemokraterna som styr regeringen.

Ja, det är definitivt inte hennes parti, liberalerna …

– Därför var det inte helt förvånande att dagens budget blev en hård smäll mot klimatet: Skatten på drivmedel sänks ytterligare och tillsammans med den kapade reduktionsplikten har regeringen spenderat hela 13 miljarder på att göra det billigare att förstöra klimatet.

Ja, det verkar ju inte gå åt rätt håll, om man säger …

– Nej, 2023 är ännu ett rekordår för den globala temperaturen men det verkar den sittande regeringen fullständigt ha missat eller så bryr de sig inte. När journalisterna på plats undrar hur regeringen kan lägga fram en politik som ökar utsläppen under brinnande klimatkris slår finansministern ifrån sig och upprepar mantrat att regeringen satsar på effektiv klimatpolitik. När journalisterna fortsätter att pressa finansministern om när regeringen ska lägga fram en politik som gör att Sverige faktiskt når sina klimatmål har Svantesson bara sitt kärnkraftsvurmande att komma med.

Ja, som om det finns kärnkraft att snyta ur näsan lagom till vinterkölden tar oss ännu en tur ut i dyrtidens osäkra läge. Jag har förberett mig och fått ved levererat i dagarna istället. Det är sånt som avgör folks inställning. Vardagslivets detaljer ... som att det kostar skjortan att hålla värmen!

– Kärnkraften tar som sagt många år att bygga ut och som i sig är miljöskadlig. Regeringen och Sverigedemokraterna har ännu en gång visat att de inte bara är passiva inför klimatkrisen, det är klimatfientlig politik de lägger fram. Det är sorglig och verklighetsfrånvänd politik men lite underhållande är det att se finansministern bli grillad av journalistkåren ...

Det är nästan så att jag tycker synd om henne! Tack Sofia, nu tänkte jag fråga Robert Björkenwall om vad han säger … Robert, har du hittat någon intressant detalj i budgeten som verkar värd att fundera över?

– Ja, kolla in Tullverket. Jag fattar inte.. Är det inte bara att ge dem mer pengar så att de kan anställa tvåtusen personer till som kan hitta knark och vapen vid gränserna? Varför sker inte det? Det är ju en på alla sätt behövlig krim- och säkerhetspolitisk investering, eller hur? Ja och mycket mer elektronik till alla hamnar och allt vad det kan vara …

Annons

Ja, det skulle störa knarkhandeln för gängen. Återskapa förtroendet för statens förmåga att skydda oss. Men kanske är de rädda för att EU ska bråka om återupprättade gränskontroller, ”fri rörlighet” och allt det där. Något mer du hittat?

– Utgiftsområde 9!

Va?

– i regeringens budgetproposition finns inte något förslag alls om att stärka högkostnadsskyddet i tandvården som populistiska SD lovade i valrörelsen eller att minska ”självrisken” som KD utlovat. Inte heller finns något med om den tandvårdsutredning som aviserades i Tidöavtalet. Bara några exempel - jämte att man exempelvis, de facto, skär ner 2 miljarder på äldreomsorgen. Efter de i valrörelsen utställda löftena om en satsning på tandvården … och annat nu visat sig vara bara ”valfläsk”, såsom fallet ju var med t ex stora sänkningar av bensinpriset vid pump.

Jag har nyss tankat som jag sade till Sofia, så du behöver inte påminna mig.

– Förvånad, någon? Tror inte det. Och en lärdom för många väljare som blev lurade och trodde på vallöften!

Vi får fortsätta att kolla detaljerna. Det är där som vi ser mer än när vi går på de stora dråpslagen. Djävulen finns i detaljerna …

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons